VELIČAJU STEPINCA U SRCU EU: Skandalozna konferencija u Evropskom parlamentu o zločinačkom hrvatskom kardinalu

G. ČVOROVIĆ - M. STANOJKOVIĆ

15. 03. 2023. u 08:00

KARDINAL iz epohe zloglasne NDH Alojzije Stepinac ponovo će u Evropskom parlamentu biti prikazan kao svetac, na konferenciji koju organizuje hrvatska poslanica Željana Zovko iz redova HDZ.

ВЕЛИЧАЈУ СТЕПИНЦА У СРЦУ ЕУ: Скандалозна конференција у Европском парламенту о злочиначком хрватском кардиналу

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

Iako do njegove kanonizacije nije došlo, a ova tema je na neko vreme "skinuta" sa dnevnog reda Vatikana, 21. marta o kontroverznom nadbiskupu, koji je zaslužan za prisilno prevođenje u katoličku veru i ignorisanje masovnih ubistava Srba u logorima, biće govora u superlativu i to u srcu EU.

Organizatorka je naglasila da će okupiti istaknute govornike koji će dati osvrt na život i ostavštinu "blaženog Alojzija Stepinca", uključujući monsenjora Jurja Batelju koji će predstaviti svoju knjigu o Stepincu, monsenjora Hrvoja Škrleca, kao i istoričare Ester Gitman i Robina Harisa i don Ivana Vučka, župnika iz Krašića.

Kako saznajemo, naša država priprema protest Evropskom parlamentu, ali će njegovi dometi biti skromni, s obzirom na to šta smo čuli u zakonodavnom domu EU.

- Ne mogu da se izjašnjavam o konferencijama koje organizuju izabrani poslanici. To treba videti s njima. Te konferencije ne organizuje Evropski parlament - istakla je za "Novosti" portparol Evropskog parlamenta Delfin Kolar.

Ona je, uopšteno, dodala i da postoje limiti, i da pri svemu treba istovremeno voditi računa u opštem smislu o časti institucije Evropskog parlamenta, ali je do zaključenja ovog izdanja ostalo nejasno kako se to tačno radi u slučaju zloglasnog vikara ustaške vojske.

Pokušaji kanonizacije Stepinca, osuđenog po završetku Drugog svetskog rata za zločine i saradnju sa ustaškim režimom, do sada nisu urodili plodom. Kako su "Novosti" nedavno pisale, papa Franjo, zabrinut zbog događaja u svetu, ali i želje da poboljša odnose sa SPC, ovu temu je trenutno stavio na čekanje.

Međutim, ovo nije prvi put da se nadbiskupov lik i delo veličaju među evroparlamentarcima. Na istom mestu, 2018. godine u EP služena je misa, kojom je obeležena 20. godišnjica od "proglašenja Stepinca blaženim". I 2016. godine na inicijativu hrvatske poslanice Marijane Petir, organizovana je izložba "Hrvatski svetac kardinal Stepinac", na kojoj je prikazana "humanost ratnog katoličkog velikodostojnika".

Tom prilikom, evroparlamentarci su mogli da na panoima pročitaju da je "od jula 1942. godine do maja 1943. spasao 6.717 siročadi s Kozare, bez obzira na njihovu veru, etničku pripadnost ili vojno opredeljenje roditelja". Na toj izložbi, poslanicima je predstavljeno da se "Stepinac 1943. žalio Anti Paveliću na postojanje logora u Jasenovcu, ističući da je Jasenovac sramotna ljaga za NDH".

Akademik i istoričar Ljubodrag Dimić, najavljeni događaj u EP komentariše kao politički pokušaj Hrvatske da se dođe do nečega, jer bi to trebalo da joj posluži kao argument u borbi na Balkanu:

- Ne sumnjam da će Vatikan sačekati neko drugo vreme, jer mu u ovoj globalnoj konstelaciji ne odgovara da otvara još jedno pitanje, koje je krajnje sumnjivo u tome šta je Stepinac bio. Vatikanu se ne žuri, on može da čeka, a Hrvatskoj se žuri. Sam naziv blaženi, prvi je stepen ka onome što treba da bude kada i ako bude proglašen za sveca. Da je za nas dobro, nije, jer se na taj način negiraju žrtve Drugog svetskog rata, za koje je bio odgovoran i sam Stepinac, koji se, do krajnjih granica nije odricao ustaške vlasti i hteo u Hrvatskoj da zadrži vezu sa onim što je bila NDH.

NASTAVAK DIJALOGA NA ČEKANjU

MEŠOVITA komisija SPC i Hrvatske biskupske konferencije formirane na inicijativu pape Franje radi istorijskog sagledavanja ličnosti Stepinca, završila je rad 2017. Po okončanju poslednje sesije, usaglašenim saopštenjem, okončan je jednogodišnji dijalog dveju crkava o ulozi hrvatskog nadbiskupa. Tada je najavljeno da će rad na osvetljavanju kontroverzi oko osuđenog ratnog zločinca biti nastavljen u drugačijim formatima, ali razgovori do danas nisu zaživeli.

OPOZIV LOPANDIĆA

 

POVODOM prošle izložbe i konferencije "Hrvatski svetac kardinal Stepinac", Srbija je uputila protesna pisma tadašnjem predsedniku Evropskog parlamenta i Evropske narodne partije, predsedavajućem Komitetom za spoljne poslove EP, a obavestila je i izvestioca za Srbiju. Zbog propusta da na vreme obavesti ministarstvo o organizovanju izložbe o Stepincu, 2016. godine u EP, ambasador Srbije pri EU Duško Lopandić tada je opozvan sa mesta ambasadora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)