PRIŠTINA PODMEĆE LAŽNI MEMORANDUM: Kvazidržava htela da SANU uvuče u obračun sa Beogradom

Novosti online

10. 06. 2023. u 14:40

U PITANjU je najprimitivnija podvala skovana od strane kvazi države. Zla namera sa idejom da se SANU, srpsko rukovodstvo i ja okrivimo za neispunjavanje obaveza i Srbi proglase kao krivci.

ПРИШТИНА ПОДМЕЋЕ ЛАЖНИ МЕМОРАНДУМ: Квазидржава хтела да САНУ увуче у обрачун са Београдом

Foto: Novosti arhiva

Ovo je za "Novosti" rekao akademik Vasilije Krestić, a povodom lažnog dokumenta koji je objavio potpredsednik tzv. kosovske vlade Besnik Bisljimi, a kao autora predstavio Krestića. Činovnik tzv. premijera Aljbina Kurtija nazvao je dokument "Načertanijem 21. veka", pokazateljem velikosrpskih ambicija i naveo da u njemu piše da bi "formiranje ZSO bio korak ka očuvanju srpskog sveta".

- Ovakva odvratna podvala ne može a da se ne očekuje od kvazi države, jer ona ne ume drugačije da se ponaša. Moj potpis može da se falsifikuje i prenese, sada je to moguće učiniti na najjednostavniji način. Ako se pitate što su mene uzeli kao potpisnika, to je jer sam poslednji živi pisac Memoranduma SANU, jer oni hoće da pokažu da postoji kontinuitet i da su Srbi velikosrbi, neprijatelji - objasnio je Krestić.

Foto Tanjug

Akademik Vasilije Krestić

Memorandum SANU iz 1986. koji pominje Krestić, objavljen je u "Večernjim novostima", i izazvao je veliku buru jer je u njemu izneta teza da su Srbi obespravljeni u državi bratstva i jedinstva, a pojedini su ga tumačili da je otvorio put za bujanje srpskog nacionalizma i ratove devedesetih.

I Akademija je najoštrije negirala istinitost Bisljimijevog dokumenta, tvrdeći da je u pitanju "grubi falsifikat, kojim se SANU po ko zna koji put uvlači u prizemne politikantske igre". Izvršni odbor konstatuje da "poturanje ovog lažnog i tendencioznog dokumenta predstavlja novi, maliciozniji oblik napada u odnosu na ono što je dosad pripisivano SANU u izjavama pojedinih političara i nekim novinskim tekstovima".

- Tekst koji je pripisan akademiku Krestiću u celosti je izmišljen, pošto se on nikada nije bavio ni naučnim ni političkim problemima KiM, niti je ikada napisao i potpisao rad slične sadržine. Članovi Akademije uvek su se javno izjašnjavali o pitanjima kosovske problematike, i nema, niti je ikada bilo potrebe za tajnim dokumentima - stoji u saopštenju SANU.

Netačan i broj telefona

DA je reč o falsifikatu, objašnjavaju u SANU, pokazuje i činjenica da je forma zaglavlja SANU preuzeta sa dokumenta na kome se nalaze brojevi telefona koje Akademija već neko vreme ne koristi. Takođe, u delovodnoj knjizi, pod brojem navedenim u falsifikatu Bisljimija zaveden je drugi dokument, dok "non-pejper" nigde ne postoji, što se može proveriti u i na pisarnici SANU.  

Inače, u lažnom dokumentu koji je Bisljimi objavio, piše:

- Pitanje konačnog uspostavljanja ZSO, ne samo da bi imalo pozitivne efekte po svakodnevni život i interese Srba na Kosmetu, već bi ona predstavljala samo korak ka očuvanju šireg državotvornog srpskog nacionalnog programa, otelotvorenog u sintagmi "srpski svet", kako u kulturno-identitetskom, tako i nacionalnom smislu, i to u istorijski veoma značajnom trenutku, kada su pojedine susedne zemlje, potpomognute zapadnim delom međunarodne zajednice, usmerene na satanizaciju svega onoga što nosi epitet srpskog, pri čemu je posredi jedan opasan višedecenijski kontinuitet baziran na izgradnji sopstvenog identiteta negiranjem tuđeg, u ovom slučaju srpskog.

Foto: Novosti arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)