"NIJE BILO POVEĆANJA BORBENE GOTOVOSTI" Mojsilović: Vređa intelekt da je Vojska Srbije planirala upad na teritoriju KiM

Novosti online

02. 10. 2023. u 12:30

VOJSKA SRBIJE JE ozbiljna organizacija, vređa intelekt da je VS planirala upad na teritoriju KiM - izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

НИЈЕ БИЛО ПОВЕЋАЊА БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ Мојсиловић: Вређа интелект да је Војска Србије планирала упад на територију КиМ

Foto: Tanjug/Sava Rafovanović

- U skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta nije bilo povećanja borbene gotovosti VS već samo pojačanih aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbednosti. Nakon izbijanja bezbednosne krize, VS je poštujući i sprovodeći naređenja, podigla prisustvo u zahvatu kopnene zone bezbednosti. 25. septembra 8.350 je bila brojna veličina pripadnika u sastavima jedinica blizu administrativne linije. Smatram da su ovakvi komentari nepotrebni, a podsećam vas da smo u decembru imali bezbednosnu krizu, isto kao i u maju. Na osnovu naređenja predsednika Srbije tada smo podigli borbenu gotovost i imali smo 14.000 pripadnika VS. Tada nikom nismo parali oči ili zasmetali, nikog nije bilo briga. Zato danas čudi kada neko iskazuje duboku zabrinutost za 8.350 pripadnika. Ne vidimo razlog za tim, kad nije bilo povećanja brojnog stanja - istakao je Mojsilović.

- U ovom momentu imamo 4.500 angažovanih pripadnika u kopnenoj zoni. Režim rada u petokilometarskoj zoni vraćen u normalu, što znači redovno brojno stanje u kopnenoj zoni bezbednosti - rekao je načelnik Generalštaba.

- Iz redovnog sastava iz Zubinog Potoka, Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice od 2021. oni su uključeni u redovnu obuku rezervnog sastava VS. Moram da podvučem da oni žive i rade u dosta složenim uslovima i cenim da su to razlozi malog odziva na vojnim vežbama koji ne prelazi 19 posto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)