MEĐUNARODNA PRAVDA JE UMRLA SA MILOŠEVIĆEM: Prof. Mišel Čosudovski - Nirnberška povelja osnov da se zaustave sukobi u Ukrajini i Palestini

Dragan Vujičić

22. 01. 2024. u 20:47

JEDINI realan način da se u dogledno vreme zaustavi krvoproliće na Bliskom istoku i u Ukrajini je u ovom trenutku utemeljen na Principu četiri, Nirnberške povelje iz 1948. koji definiše odgovornost i mogućnost boraca da "odbiju naređenja svojih pretpostavljenih da učestvuju u ratnim zločinima koji im se naređuju.

МЕЂУНАРОДНА ПРАВДА ЈЕ УМРЛА СА МИЛОШЕВИЋЕМ: Проф. Мишел Чосудовски - Нирнбершка повеља основ да се зауставе сукоби у Украјини и Палестини

FOTO: Privatna arhiva

Princip iste Povelje dalje definiše zločine kažnjive po međunarodnom pravu kao što su zločini protiv mira, ratni zločini, zločini protiv čovečnosti. Prema ovom pravnom stavu, za genocid nad Palestincima očigledno su odgovorni Benjamin Netanijahu i predsednik SAD Džo Bajden, premda Međunarodni sud pravde to izgleda ne primećuje.

Ovim, sivim tonovima današnju međunarodnu pravdu i sudove koji bi trebalo da zaštite narode od najstrašnijih zločina "slika" profesor Mišel Čosudovski, urednik uglednog portala "Global risrč" iz Kanade. U intervjuu za "Novosti" ukazuje da nisu samo Međunarodni sud pravde i Haški tribunal za ratne zločine namerno napravljeni impotentnim, nego insistira na činjenici da su duboko kompromitovani i međunarodni mirovni pokreti koji brane Palestince, a još više etablirana novinarska udruženja koja bdiju nad objektivnim informisanjem i pravima ugroženih naroda.

Da ne završimo u atomskim pečurkama

A GAZA nema vremana za čekanje "sudskih raspleta".

- Pravni postupak Južne Afrike pred Međunarodnim sudom pravde trebalo bi da bude podržan od svih zemalja širom sveta. Iako se ne možemo pouzdati u to da će sud brzo okončati genocid, on pruža podršku i legitimitet kampanji "ne slušajte nezakonita naređenja, napustite bojno polje".
A Zvuči naivno u trenutku kada se puca širom planete?
- To je ono što nam je preostalo ako ne želimo da svi završimo u atomskim pečurkama!

- Profesor emeritus Ričard Falk sa Prinstona koji je na čelu međunarodne odbrane prava Palestinaca je čovek koji je devedesetih kao mirovni aktivista otvoreno stao na stranu bosanskih muslimana i OVK u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, dok je nakon 11. septembra 2001. pisao i tvrdio da su napadi na SAD izvedeni u sklopu genocidnog plana muslimana protiv Jevreja i Amerikanaca. Podjednako je cinično što Palestince medijski najviše brane iz britanskog novinarskog Frontlajn kluba, gde se kratko krio, a potom u zatvor poslat Džulijan Asanž, uprkos garancijama kolega da će ceo novinarski ceh sa Zapada biti u njega - ukazuje Čosudovski.

FOTO: Privatna arhiva

Profesor podseća da je Frontlajn klub osnovao i vodi Von Smit poznat po filmu "Rat na Kosovu 1999. - Dolina" gde je na najgrublji način dezavuisana istina o sukobu na KiM i u kojem otvoreno slavi teroristu Hašima Tačija. U međuvremenu, Smit je postao albanski zet, a "ugledni novinarski klub" finansira Soroš.

* Ogorčeni ste na međunarodne pravne institucije?

- Posle ubistva Slobodana Miloševića u haškom pritvoru izgubio sam svaku iluziju o međunarodoj sudskoj pravdi. Ogromne su količine dokaza da je Milošević likvidiran jer nije mogao biti osuđen. Ja sam razgovarao sa njim u Hagu, trebalo je da svedočim o vezama tzv. OVK i bosanskih mudžahedina sa CIA, ali sam odustao jer su me i britanski i srpski advokati obavestili da mi neće dozvoliti da govorim u sudnici pravdajući se "statutom i procedurom". Srpski predsednik je opet insistirao da se brani sam, mada sam ga molio da to ne čini. Možda je i odlučio ispravno.

Privremene mere

A  IZ Međunarodnog suda pravde se ipak očekuju neke obavezujuće privremene mere da zaustave razaranje Gaze?

- Privremene mere predviđene pravnim postupkom Međunarodnog suda takođe bi trebalo da uključuju pozivanje na Nirnberški princip četiri, odnosno legitimnost "nepoštovanja nezakonitih naredbi". To bi bio vetar u leđa vojnicima da "bace" oružje.

* Prof. Falku kojeg ste pomenuli imate štošta da zamerite i kada je Srbija u pitanju? 

- Ričard Falk, Jevrejin po nacionalnosti kao i ja, ali "i po zanimanju", iskovao je pravni nonsens protiv prava Srbije da se brani: amnestirao je NATO za zločine u vašoj zemlji. Kao šef Komisije međunarodnih pravnika koji su po zahtevu Norveške utvrđivali agresiju na Srbiju i Crnu Goru 2001. napisao je kako je Komisija utvrdila da su jugoslovenske snage bile angažovane u dobro planiranoj kampanji terora i proterivanja kosovskih Albanaca u akciji "etničkog čišćenja". Da su hteli da unište temelje albanskog društva, te je ocena Komisije u vezi sa NATO bombardovanjem Jugoslavije bila da je to bilo "nezakonito, ali opravdano". Amnestirajući NATO u daljem nalazu Falkova komisija je ostavila prostor Haškom sudu da utvrđuje odgovornost pojedinaca ili države za zločine.

FOTO: Privatna arhiva

* Kreg Mari, britanski eksdiplomata, na otvaranju procesa protiv Izraela napisao je da su najzbunjenije i najuznemirenije bile sudije, njih 15?

- Nije nevažno da se zna da je na čelu suda američka pravnica Džoan Donahju koja je "među 15 uzvišenih" došla 2010. ispod skuta Hilari Klinton i Baraka Obame. Ova činjenica nju ne optužuje, ali i ne obećava ništa dobro kada je u pitanju pravda. Da li će glasanje 15 sudija svetskog suda biti zasnovano na politici ili na nezavisnoj i poštenoj pravnoj analizi i velikoj količini dokaza ostaje otvoreno, ali genocid u Pojasu Gaze traje.

* Predviđena je dugotrajna pravna procedura u ovom sporu?

- Međunardni sud pravde može i treba da u razumnom roku izda privremenu meru sa nalogom da se zaustavi rat. Čak i ako presudi da je Izrael počinio i da čini genocid, da li će to spasti Gazu? Odgovor je - ne! Kada bi sudije donele ovako moćnu odluku jedini mehanizam sprovođenja je saglasnost strana u konvenciji da će preduzeti sve neophodne radnje da okončaju rat i krivično gone počinioce. Hoće li se Izrael pridržavati odluke suda? Hoće li SAD?

* Južna Afrika se tužbom prvo obratila Sudu za ratne zločine u Hagu na čijem je čelu Poljak Pjotr Hofmanski.

- Ova zemlja je 17. novembra 2023. prosledila tužbu zbog situacije u državi Palestini tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda (MKS), u skladu sa članom 14 Rimskog statuta. Uputnicu je lično uručio ambasador Južne Afrike u Hagu Vusi Madonsela i to je ceo slučaj odmah dovelo u "ćorsokak". Zašto? Zato što je MKS kriminalni entitet, koji je u potpunosti usklađen sa Izraelom i podržava Netanijahuov genocidni napad na Gazu.Tužilac MKS Karim A. Khan nije dao nikakav smislen odgovor na ovaj zahtev.

* Šta je odgovorio Kan?

- Ništa. Citiram: Primajući zahtev, moja Kancelarija potvrđuje da trenutno sprovodi istragu o situaciji u državi Palestini. Ova istraga, započeta 3. marta 2021, obuhvata ponašanje koje može predstavljati zločine iz Rimskog statuta počinjene od 13. juna 2014. u Gazi i na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim. To je u toku i proteže se na eskalaciju neprijateljstava i nasilja od napada koji su se dogodili 7. oktobra 2023. Hoću da napomenem da su predsednik i tužilac MKS korumpirani i da je predsednik tog suda de fakto imenovan u SAD.

* Kan je bio u Izraelu nakon 7. oktobra?

- Tužilac MKS je bio u Izraelu početkom decembra 2023, u Tel Avivu i Ramali, ali nije otišao u Gazu da svojim očima vidi šta se dešava. Obimno je dokumentovano, on je marioneta i glasnogovornik Netanijahuovog režima.

* A predsednik Suda za ratne zločin Hofmanski?

- Poljak se 7. decembra 2023. (tri nedelje nakon što je Južna Afrika podnela MKS tužbu) sastao sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom. Prema saopštenju, tokom sastanka predsednik Hofmanski je preneo generalnom sekretaru svoju duboku zahvalnost... što je posebno važno jer se "Sud suočava sa pritiscima i napadima zbog svog nezavisnog rada u rešavanju najtežih zločina po međunarodnom pravu". Dakle, "pritisci i napadi". Ovaj sud nije zabrinut u vezi sa narodom Palestine, već se čini da pruža nepokolebljivu podršku Izraelu.

FOTO: Privatna arhiva

* Smatrate da je jedini način da reaguju ljudi, ratnici, piloti, da odbiju naređenja? 

- Na osnovu "Nirnberga", ono što je potrebno je kampanja koja će da ohrabri izraelske, američke i NATO vojnike da "ne poslušaju nezakonita naređenja" i "napuste bojno polje". Kampanja bi se fokusirala na omogućavanje tog "moralnog izbora", odnosno na omogućavanje vojnicima da "napuste bojno polje". Što se tiče Izraela, već postoje podele u komandnim strukturama političke podele, zajedno sa protestnim pokretom protiv premijera.

* Šta je još bitno?

- S obzirom na to da SAD i njihovi saveznici vode hegemonistički rat u glavnim regionima sveta, napuštanje bojnog polja trebalo bi da bude poziv na akciju antiratnog pokreta širom sveta. Izraelski, američki vojnici, piloti deluju po naređenju, što ih ne oslobađa odgovornosti prema međunarodnom pravu za učinak njihovih akcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!