"SAVET EVROPE PODRIVA SVOJ LEGITIMITET": Srpska poslanica kritikovala PSSE zbog isključenja azerbejdžanske delegacije

Novosti online

03. 10. 2024. u 08:55

PARLAMENTARNA skupština Saveta Evrope (PSSE ) podriva svoj legitimitet isključivanjem azerbejdžanske delegacije, izjavila je članica delegacije Srbije u PACE Elvira Kovač, prenosi Trend.

САВЕТ ЕВРОПЕ ПОДРИВА СВОЈ ЛЕГИТИМИТЕТ: Српска посланица критиковала ПССЕ због искључења азербејџанске делегације

Fejsbuk, privatna arhiva

- PSSE je evropsko političko telo sa najširim demokratskim legitimitetom, jer odražava sastav parlamenata gotovo svih evropskih zemalja. Dakle, smanjenje tog obima uvek nosi rizik podrivanja sopstvenog legitimiteta. To bi mogao biti slučaj i sa odlukom iz januara ove godine da ne ratifikuju akreditive azerbejdžanske delegacije - rekla je ona.

Kovač je istakla da ovakvom odlukom PSSE podriva svoj legitimitet, kao i kredibilitet platforme za sadržajan dijalog, jer najmanje 10 miliona građana jedne evropske zemlje više nije zastupljeno u njenim redovima i ostalo je bez glasa.

- Azerbejdžan je danas dragocen faktor u međunarodnom poretku zasnovanom na pravu, miru i bezbednosti. Visoka dostignuća njegove kulture su neodvojiva pločica evropskog kulturnog mozaika i njegovi prirodni resursi su od vitalnog značaja za dobrobit našeg naroda. Azerbejdžan se nalazi u regionu gde vrednosti Saveta Evrope nisu bez onih koji ih osporavaju, niti su nesumnjivo prihvaćene kao optimalna forma za život azerbejdžanske delegacije, telo Saveta Evrope u kome su građani najdirektnije zastupljeni je pogrešilo - dodala je ona.

Poslanica je uverena da bi puno učešće azerbejdžanske delegacije u radu PSSE uticalo na polarizaciju evropskih vrednosti i demokratskih procedura među ovom značajnom populacijom.

- Želela bih da podržim i pozovem na povratak dijalogu i nastavak učešća azerbejdžanske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Nadam se da bismo mogli da se dogovorimo da Parlamentarna skupština Saveta Evrope funkcioniše kao platforma za dijalog na ravnopravnoj i inkluzivnoj osnovi, i treba da bude prioritet unapređenja ove ideje - zaključila je Kovač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

GINEM, USTAJEM, BORIM SE - TO JE SVE ŽIVOT: Andrija Milošević je naučio da mora biti ratnik da bi opstao u današnjem svetu (VIDEO)