DEPONIJE NIČU NA PERIFERIJI: Grad i opštine zajedno u borbi protiv nesavesnih građana koji odlažu otpad širom prestonice

A. Z. Klisurić - A. Vojinović

09. 02. 2022. u 08:51

BORBA sa divljim deponijama u prestonici ne prestaje. Iako bitku podjednako vode Grad i opštine, konačno rešenje da se stane na put nesavesnim građanima koji odlažu velike količine smeća širom grada i dalje se ne nazire.

ДЕПОНИЈЕ НИЧУ  НА ПЕРИФЕРИЈИ: Град и општине заједно у борби против несавесних грађана који одлажу отпад широм престонице

Foto Z. JovanovićFoto

Na adresu Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine tokom prethodne godine stigla je samo 21 prijava građana, a od početka ove - četiri. Podaci nadležnih pokazuju da se deponije češće formiraju na periferiji, dok su centralne opštine ipak "zaštićene".

Ni visina kazni nije prepreka odlaganju otpada gde se ne sme. Građanin koji je zatečen u ovom "poslu" platiće 10.000 dinara.

- Broj divljnih deponija se svakodnevno menja zbog nesavesnog ponašanja građana, a utvrđuje se svake godine u skladu sa odredbama Zakona o upravljanju otpadom - navode, za "Novosti", u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

- Grad je dužan da evidentira lokacije divljih deponija na svojoj teritoriji, kao i da obezbedi finansijska sredstva za njihovo uklanjanje. Nakon popisa lokacija određuje se količina otpada, potom da li je prostor u privatnom ili javnom vlasništvu i na kraju se utvrđuju potrebna finansijska sredstva za svaku deponiju pojedinačno.

Kako objašnjavaju, prioritet imaju deponije na javnim površinama, dok su za uklanjanje smeća na privatnim parcelama nadležne opštinske komunalne inspekcije.

Palilula kao najveća beogradska opština često se susreće sa ovim problemom.

Najkritičnija deponija je Ulica Vuka Vrčevića, a deponije niču i u Višnjičkoj banji, Višnjici i na potezu uz nasip na levoj obali Dunava.

- Tokom prošle godine komunalna inspekcija po prijavi građana i službenoj dužnosti pokrenula je oko 60 upravnih postupaka - kažu u GO Palilula za "Novosti".

- U nekim slučajevima zatekla je građane kako odlažu otpad i izdala im prekršajne naloge.

Deponija ne manjka ni na teritoriji Voždovca. Kako su nam rekli u ovoj opštini, nesavesni građani otpad najčešće odlažu noću. Nakon izlaska na teren komunalni inspektori mapiraju sporne lokacije, koje kasnije obilaze u različito doba dana.

- Kritične tačke su u prigradskim delovima naše opštine - navode u GO Voždovac.

- Ne vodimo evidenciju pojedinačnih prijava, ali ih redovno dobijamo. Radimo sve što je u našoj moći, ali ipak sve zavisi od svesti građana.

Ispod "pančevca" nesavesni često bacaju otpad, Foto Z. JovanovićFoto

Za razliku od pomenutih, na Savskom vencu ne postoje mesta na kojima nesavesni stanovnici stvaraju deponije.

- Dešava se da se pored kontejnera ili u njihovoj neposrednoj blizini pojavi kabasti otpad ili smeće, koje se ukloni u najkraćem roku - navode u ovoj opštini. - Naša komunlana inspekcija u saradnji sa "Eko patrolom" i "Gradskom čistoćom" uspešno rešava ovakve situacije.

Osim novčanog kažnjavanja Grad i opštine smatraju da bi se postavljanjem betonskih barijera, ograda, stubova i video-nadzora oko problematičnih lokacija smanjilo stvaranje divljih deponija u prestonici.

NEDOVOLjNE KAZNE OD 10.000 DINARA

GRAĐANI koji odlažu otpad gde ne treba platiće kaznu u iznosu od 10.000 dinara.

- Novčane kazne su niske, pa je neophodno izmeniti odluku u delu koji se odnosi na visinu kazni za ovaj prekršaj. Mi smo već dali predlog za izmenu ove odrebde - kažu u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu