NOVA BRIGA ZA RODITELJE: Hoće li poskupeti ručak u školama

B. Borisavljević

08. 09. 2022. u 11:04

ŠKOLE, koje imaju đake u produženom boravku, još nisu dobile nove "cenovnike" od ketering službi za obroke u ovoj školskoj godini.

НОВА БРИГА ЗА РОДИТЕЉЕ: Хоће ли поскупети ручак у школама

Foto: I. Marinković

U većini obrazovnih ustanova, ugovori za pripremu i dostavu hrane ističu krajem septembra i u oktobru, pa je u toku raspisivanje nove javne nabavke za izbor snabdevača za ovu godinu. S obzirom na talas poskupljenja osnovnih životnih namirnica, očekivano je da poskupe obroci u školama. Trenutna prosečna cena ručka je oko 200, a užine oko 60 dinara.

U najpovoljnijoj situaciji su škole koje imaju sopstevene kuhinje u kojima se spremaju obroci za učenike. Iako se nabavka namirnica obavlja putem javne nabavke, cena koju roditelji plaćaju je niža nego kada je za ishranu đaka zadužena ketering služba.

- Hrana za učenike sprema se u našoj kuhinji, nemamo ketering i to je mnogo isplativije - kaže Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić". - Iako je na početku prošle školske godine cena ručka bila oko 180 dinara, ubrzo smo je snizili na 140 dinara jer nam je ostajalo novca. Ove godine smo krenuli s iznosom od 160 dinara za ručak. Videćemo da li ćemo pokriti sve troškove. Ako se budemo uklopili biće smanjena cena koju roditelji plaćaju, možda na 150 dinara.

Iako imaju kuhinju u školi, u OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu obroke za đake u produženom boravku priprema ketering služba. Za posao kuvarice nema zainteresovanih, ali je potrebno dobiti i HASAP sertifikat, pa su odlučili da đaci dobijaju pripremljene obroke.

- Učenici ručak plaćaju 222 dinara, po ugovoru koji je potpisan prošle godine - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić". - Tender se raspisuje na početku svake školske godine, a u komisiji koja odlučuje o najpovoljnijoj ponudi su roditelji s obzirom da oni plaćaju deci obroke. Jelovnik je istaknut na vidnom mestu u školi, tako da oni mogu kad požele da vide šta su deca jela za ručak.

Hrana za đake priprema se samo u 12 od 166 osnovnih škola u prestonici. Cena dva obroka u osmoletki je, tokom prošle školske godine, bila 6.000 dinara mesečno. Da bi kuhinja postojala, u školi mora imati najmanje 100 zainteresovanih učenika, kao i zaposlene kuvaricu i servirku.

"BATUT": DORUČAK OBAVEZAN

U nedavnom dopisu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" se ističe da je doručak obavezan pre polaska u školu.

- Jutarnja užurbanost nije opravdanje za nespremanje doručka. Užina se takođe podrazumeva.

Stručnjaci iz "Batuta" kažu da, ako dete ide u školu pre podne, ručak treba da bude po dolasku kući, a posle podne po povratku sa nastave. Ukazuje se i da bi deca u zavisnosti od uzrasta trebalo da popiju najmanje tri do četiri čaše vode dok su u školi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije