"PAMETNI SEMAFORI" NA ŠEST RASKRSNICA: Do 20. maja biće postavljena nova signalizacija duž Ulice kneza Miloša

A. Z. K.

08. 05. 2023. u 18:10

U ULICI kneza Miloša narednih nedelja biće nastavljeni radovi na izgradnji sistema za adaptibilno upravljanje svetlosnom signalizacijom. Kako su najavili u Sekretarijatu za saobraćaj, od danas do 20. maja radnici će posao obavljati na raskrsnici sa Nemanjinom ulicom.

ПАМЕТНИ СЕМАФОРИ  НА ШЕСТ РАСКРСНИЦА: До 20. маја биће постављена нова сигнализација дуж Улице кнеза Милоша

Foto: N. Skenderija/Depositphotos

U Sekretarijatu su najavili da bi zbog sređivanja signalizacije moglo da dođe do zastoja i pojave gužvi u ovoj prestoničkoj ulici. Osim na raskrsnici sa Nemanjinom, radnici će sređivati semafore u naredne dve nedelje na još nekoliko lokacija u Ulici kneza Miloša.

- Od danas do srede biće radova i na uglu ove ulice sa Višegradskom i Durmitorskom - najavili su u Sekretarijatu. - Od 13. do 15. maja u planu je sređivanje signalizacije na raskrsnicama sa Krunskom i Durmitorskom. U periodu od 17. do 20. maja radnici će izvoditi radove na uglu Kneza Miloša, Admirala Geprata i Kraljice Natalije.

Smanjenje gužve i zagađenja

MODERNIZACIJA raskrsnica i svetlosne signalizacije, kako su pokazala istraživanja, štedi vreme i utiče na smanjenje zagađenja. Osim toga, građanima koji slabije vide i čuju takođe će biti olakšano kretanje kroz grad. Oprema i uređaji koji se postavljaju na terenu sakupljaju informacije o gustini saobraćaja u realnom vremenu. Podaci se zatim obrađuju u softverima, nakon toga daje se prednost onim pravcima koji su najopterećeniji.

Radovi na postavljanju "pametnih semafora" u Ulici kneza Miloša započeli su u aprilu. U prethodnom periodu sređena je signalizacija na raskrsnicama sa Vojvode Milenka, Miloša Pocerca, Birčaninovom.

Pre dve godine započelo je postavljanje nove signalizacije u Beogradu, a očekuje se da kompletna investicija košta 23,7 miliona evra.

Kada posao bude završen i sve prestoničke raskrsnice budu modernizovane, dužina trajanja zelenog ili crvenog svetla, propusna moć i zaustavljanje automobila određivaće se softverski na osnovu merenja gustine saobraćaja. Očekuje se da će biti više "zelenih talasa", a nadležni se nadaju i da će se na ovaj način gužve u gradu smanjiti za 10 do 15 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)