IZVOR SVAKOG OBIČAJA TREBA DA BUDE LJUBAV: Saborom Kosovčića u selu Pošćenje kod Šavnika počele svetosavske svečanosti

V. KADIĆ

24. 01. 2022. u 06:15

SELO Pošćenje i crkva Uspenja presvete Bogorodice u subotu su bili mesto sabranja Kosovčića, ali i drugih svetosavaca iz Crne Gore i Hercegovine.

ИЗВОР СВАКОГ ОБИЧАЈА ТРЕБА  ДА БУДЕ ЉУБАВ: Сабором Косовчића у селу Пошћење код Шавника почеле светосавске свечаности

Foto V. K.

Tradiciji koja traje dvadeset godina prisustvovali su episkop budimljansko-nikšićki Metodije i arhimandrit Isaija Krgović, iguman manastira Bijela. Ovim sabranjem u ovoj eparhiji počele su svetosavske svečanosti, a idućeg januara održaće se u susednim Dužima. Nakokn svete službe episkop Metodije je u besedi kazao da proslavljanje svetitelja Save, prvog srpskog arhiepiskopa, počinje iz ovog divnog, možda najlepšeg sela, Pošćenja, gde tu slavu kao svoga zaštitnika i pokrovitelja slave svi Kosovčići.

- Svi oni koji vole i duboko poštuju lik svetitelja Save nastavili su Novi zavet Hristov koji su primili kroz njegova usta zlatousta, držali su posle i Kosovski zavet, koji je jedan od izraza Novog zaveta i opredeljenja našeg naroda, kao najlepši cvet, izraz srpskog roda pa sve do današnjeg dana, tako da se celokupan naš narod može nazvati Kosovčićima - rekao je vladika Metodije, podsetivši da je lepo čuvati i održavati drevne običaje.

- Svaki običaj i obred, ako ne izvire iz ljubavi besmislen je i mrtav, ostaje jedna prazna ljuštura i ritualistika koja ne može nikome dobra doneti i ako ti obredi, i ako ti običaji drevni nemaju za posledicu našu međusobnu ljubav i umnoženje te ljubavi, oni ostaju besplodni i mrtvi. To je poruka današnjeg dana i praznovanja Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji je uneo taj oganj božanske ljubavi u naš narod i koji ga je raspalio, a koji ne može goreti večno ako svako od nas pojedinačno ne doprinese raspirivanju tog ognja božanske ljubavi, koji smo osetili na ovoj svetoj liturgiji i osećamo uvek kroz sve svete tajne.

Prelomljen je i osveštan slavski kolač i žito, a potom je održano tradicionalno crkveno-duhovno sabranje u slavu Svetog Save. Ispred domaćina skup je pozdravio Tomaš Ćorović, koji je podsetio na daleku 2001. godinu, kada je inicijativom Ranka Kovijanića sa Pošćenja i Milije Ćeranića iz Duži počela ova priča koja traje dve decenije.

- I upravo ovde na Pošćenju 2002. godine održan je prvi svetosavski skup. U međuvremenu smo se povezali sa hercegovačkim selom Samoborom čiji su preci odselili sa Pošćenja sredinom 16. veka. I oni slave Svetog Savu i okupljaju se u hramu posvećenom prvom srpskom arhiepiskopu. Ovog puta smo posebno radosni jer smo dočekali novoimenovanog episkopa budimljasko-nikšićkog Metodija, u njegovom zavičajnom Drobnjaku u Pošćenju kraj njegovog sela Pridvorice - kazao je Ćorović.

Za trpezom Kosovčića, Foto V. K.

Istoričar Tomaš Damjanović je govorio o svemu onome što se događalo prethodnih nekoliko godina u Crnoj Gori sa osvrtom na litije i prošlost ovih krajeva, dok je profesor mr Božidar Čeliković iz Beograda pozdravio ovo sabranje u Drobnjaku, staroj Hercegovini, prozborivši o Svetom Savi. Razmišljajući o čemu će govoriti, na umu mu je, kako reče, stalno bila kosovska vertikala koju je kao jednu od bitnih crta dinarske duše zapazio Jovan Cvijić u svojim delima pre više od jednog veka.

U prigodnom programu učestvovali su narodni guslari, pesnici i etno pojci.

KOSOVO

- NIJEDAN hrišćanski narod nema u svojoj istoriji ono što ima srpski narod. Nema Kosovo. Govorio je sveti vladika Nikolaj - Srbi svoju istoriju pamte kao ono što je bilo pre i posle Kosova. Mnoge su bitke naši preci vojevali za krst časni i slobodu zlatnu, a mi smo samo kosovsku u pamćenje stavili i pesmom opevali - naveo je profesor mr Božidar Čeliković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove