ISHRANOM OJAČAJTE PLUĆA: Pažljiv odabir namirnica je izuzetno važan za zaštitu respiratornih organa u vreme infekcija

V.N.

06. 10. 2021. u 16:00

POČETAK sezone respiratornih infekcija i pandemija kovida zahtevaju dodatni oprez u očuvanju zdravlja pluća.

ИСХРАНОМ ОЈАЧАЈТЕ ПЛУЋА: Пажљив одабир намирница је изузетно важан за заштиту респираторних органа у време инфекција

Foto: Depositphotos

Osim fizičke aktivnosti i što češćeg izlaska na čist vazduh, stručnjaci kažu da je za jačanje funkcije ovog vitalnog organa veoma važna i ishrana.

Istraživanja su pokazala da određene namirnice mogu da pomognu u zaštiti pluća, pa čak i u smanjenju eventualnih oštećenja i simptoma bolesti.

Pametnim odabirom hrane iz pluća se može izbaciti velika količina katrana i toksina nagomilanih dugogodišnjim pušenjem. Osim toga, određene namirnice smanjiće i rizik od pojave infekcije i raka respiratornih organa.

Na listi koju je sastavio tim britanskih stručnjaka sa Instituta za istraživanje hrane "Norič", kukuruz šećerac zauzima prvo mesto kao namirnica koja štiti pluća od karcinoma, jer predstavlja snažan antioksidans. Uz njega bi trebalo jesti i što više crnog, crvenog i belog luka kao i praziluka. I cvekla se smatra dobrom za funkciju pluća, kao i paprika, jabuke, bundeva, paradajz sok, borovnice, zeleni čaj, kupus, grašak, sočivo, maslinovo ulje, jogurt, brazilski orah, kafa, kakao...

* * * * * * * * *

Ponedeljak

doručak: kukuruz šećerac začinjen sa slaninom i kiselim mlekom
ručak: paradajz čorba, grašak sa piletinom, kupus salata
večera: pita bundevara i nekoliko brazilskog oraha

* * * * * * * * *

Utorak

doručak: kukuruz šećerac sa kašikom pavlake i sitno useckane pečenice

ručak: kuvano sočivo i salata od sveže rendane cvekle začinjena maslinovim uljem
večera: integralne testenine u paradajz sosu sa sitnim sirom

* * * * * * * * *

Sreda

doručak: omlet sa prazilukom
ručak: bela čorba od pilećeg mesa, paškanata i krompira, i dinstana junetina sa renom
večera: pileće belo na žaru i kupus salata

* * * * * * * * *

Četvrtak

doručak: salata od kukuruza šećerca, sveže paprike, crvenog luka i crvenog pasulja
ručak: musaka od tikvica sa mlevenom junetinom i salata od cvekle
večera: projara sa povrćem po izboru

* * * * * * * * *

Petak

doručak: palenta sa slaninom i semenkama susama, kiselo mleko
ručak: boranija sa mesom, kupus salata
večera: sardina sa lukom

* * * * * * * * *

Subota

doručak: palenta sa jogurtom
ručak: pirinač sa povrćem i meso po izboru
večera: integralni hleb sa humusom, ćureća prsa, jogurt

* * * * * * * * *

Nedelja

doručak: kukuruz šećerac i kiselo mleko

ručak: krompir čorba i salata od cvekle
večera: prepečen hleb sa domaćim sirom i jajima, paprika i paradajz

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um