JELOVNIK SA BUNDEVOM DA ZDRAVO SMRŠATE: Iskoristite jesenje plodove da skinete višak kilograma
BUNDEVA koju mnogi zbog raskošne boje, ukusa i sadržaja hranljivih materija nazivaju i "kraljica jeseni" je izuzetno niskokalorična i kao takva idealna je namirnica za skidanje viška kilograma.
Povrh svega, lako se sprema i može se upotrebiti na nebrojeno mnogo načina, pa se uz vrlo malo truda i kreativnosti od nje spremaju raznovrsni specijaliteti.
Naročito se preporučuje kao diuretik, jer uz pomoć nje se efikasno izbacuje višak vode iz tela, a posebno je bitno da je jedu osobe koje imaju problem sa reumom, bubrezima, gihtom. Bundeva je bogata biljnim vlaknima, pa se savetuje i onima koji nemaju redovnu stolicu.
Za raskošnu, uglavnom narandžastu boju bundeve zaslužan je moćni antioksidans - karoten, koji se u telu transformiše u vitamin A.
U 100 grama bundeve nalazi se samo oko 30 kalorija. Čak 85 odsto bundeve čini voda, ostatak su proteini, vlakna, pektini, celuloza, ugljeni hidrati. Bogata je i magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, cinkom, manganom, folnom kiselinom, vitaminom B12, B6, K, C, E.
Ovo je primer jelovnika za pet dana, subotom i nedeljom ponovite jelovnik od radnog dana koji vam najviše prija. U proseku za dve nedelje može da se smrša od pet do sedam kilograma.
Naravno, fizička aktivnost je od ogromne važnosti i znatno će doprineti ostvarenju rezultata.
* * * * * * *
Ponedeljak
Doručak: pečena bundeva sa šargarepom začinjena sokom od limuna ili ispasirajte bundevu tako da dobijete kašu u koju možete dodati ovas ili neku drugu žitaricu, ili izrendajte bundevu i šargarepu i začinite limunom kao salatu uz parče integralnog hleba
Ručak: čorba od bundeve, možete dodati i drugo povrće kao što su paprika, šargarepa, crni luk, karfiol, brokoli, 150 g pilećeg filea i parče integralnog hleba
Večera: parče bundeve pečene u rerni sa cimetom
* * * * * * *
Utorak
Doručak: parče integralnog hleba i namaz od bundeve (pečena, pa pasirana bundeva začinjena po ukusu)
Ručak: čorba od povrća i pire od bundeve ili rižoto od bundeve i pečuraka
Večera: 150 gr voća po izboru
* * * * * * *
Sreda
Doručak: kaša od kuvane bundeve i salata od povrća, umesto salate može kuvano jaje
Ručak: krem čorba od bundeve i kolač od bundeve sa integralnim brašnom. Umesto kolača možete da napravite musaku od bundeve i mlevenog mesa
Večera: dva parčeta integralnog hleba i salata od rendane bundeve
* * * * * * *
Četvrtak
Doručak: dva parčeta pite od bundeve i šolja nemasnog jogurta, ili parče integralnog hleba sa namazom od bundeve, ili kaša od bundeve i salata od povrća začinjena limunom
Ručak: gulaš od bundeve, sprema se na isti način kao i svaki drugi gulaš samo se umesto mesa stavlja bundeva, parče integralnog hleba
Večera: bundeva pečena u rerni
* * * * * * *
Petak
Doručak: parče integralanog hleba sa namazom od bundeve i dva barena jajeta
Ručak: čorba od bundeve sa 150 g pilećeg filea
Večera: banana
"TRAMP BIO OPSEDNUT TIME" Merkelova otkrila brojne tajne pred izlazak njenih memoara
BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu pred izalazak njenih memoara govorila je, između ostalog, o tome šta novoizabrani predsednik SAD misli o nemačkim automobilima, otkrila da li su joj bile poznate namere ruskog predsednika Vladimira Putina i kako je pokušavala da spreči "invaziju na Ukrajinu", navela je ko joj je pomogao da izbegne regrutaciju za Štazi i šta bi trebalo da uradi njena partija kako bi pobedila na predstojećim izborima u Nemačkoj.
23. 11. 2024. u 16:52
BRITANCI OBJAVILI ZASTRAŠUJUĆU MAPU: "Orešnik" može da stigne do bilo kog evropskog grada za manje od 20 minuta (MAPA)
BRITANSKI list "Dejli mejl" ocenio je da bi balistička raketa "orešnik" mogla da stigne do bilo kog evropskog grada za manje od 20 minuta.
23. 11. 2024. u 15:58
POTPREDSEDNIK SAD UMRO TOKOM ODNOSA: Bio sa 50 godina mlađom ljubavnicom, Bela kuća nije znala kako da saopšti vest o smrti
BIO JE to 27. januar 1979. godine. U 1 ujutro, portparol porodice Nelsona Rokfelera objavio je zvaničnu izjavu za štampu. Bivši potpredsednik preminuo je U 71 godini života ranije te večeri.
22. 11. 2024. u 18:36
Komentari (0)