JELOVNIK ZA JAKE KOSTI: Evo kako da postignete uravnoteženu ishranu

V. N.

20. 11. 2021. u 14:14

DA bi se sprečilo da sa godinama kosti postanu sve poroznije, ključna je uravnotežena ishrana. Uz to, ako se doda redovno kretanje, bez upotrebe cigareta, vitalna starost je mnogo izvesnija.

ЈЕЛОВНИК ЗА ЈАКЕ КОСТИ: Ево како да постигнете уравнотежену исхрану

Foto: Depositphotos

U suprotnom, kosti će oslabiti do tačke da će se sa lakoćom lomiti. Tada i običan pad i udarac mogu zahtevati hitnu medicinsku pomoć, a neretko i hiruršku intervenciju. Koštano tkivo je živo, i da bi vremenom opstalo, telo mora da razloži staru kost i da istovremeno gradi novu. Da bi skelet ostao čvrst i zdrav, potreban je unos važnih hranljivih materija, što inače važi za svako tkivo u ljudskom telu.

Za očuvanje zdravlja kostiju najbitniji je kalcijum, zato bi mlečne proizvode trebalo jesti skoro svakog dana. Sledi vitamin D, jer bez njega telo nije u mogućnosti da pravilno apsorbuje kalcijum. Ugradnja kalcijuma u kosti dodatno se olakšava i konzumiranjem hrane koja sadrži vitamin K. On se uglavnom nalazi u zelenom povrću, siru i jogurtu. Inače, istraživanja su više puta pokazala da unos svežeg povrća i voća pozitivno utiče na očuvanje zdravlja skeleta.

S obzirom na to da je protein jedna od komponenata koštanog tkiva koja se troši, važno je da se nadoknadi ishranom. To podrazumeva jelovnik koji sadrži meso i ribu, jaja i orašaste plodove.
Namirnice koje štete zdravlju kostiju su one koje imaju previše šećera i soli. Na listi nepoželjnih su i previše alkohola i kofeina, gaziranih i energetskih pića.

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice prelivene jogurtom sa medom, kakaom, sitno iseckanim suvim smokvama, bademima, rogačem i semenkama bundeve i lana

Ručak: teleća čorba sa šargarepom i lukom, začinjena kiselim mlekom
Večera: pileće belo meso u paradajz sosu sa salatom od barenog brokolija, začinjenog belim lukom i maslinovim uljem

Utorak

Doručak: dva barena jaja, šolja jogurta i integralni hleb
Ručak: riba pečena u foliji u rerni i krompir salata
Večera: paprika punjena sirom, integralni hleb i salata od svežeg kupusa

Sreda

Doručak: griz sa kakaoom
Ručak: testenine sa mlevenim mesom u paradajz sosu sa dosta rendanog kačkavalja
Večera: salata od piletine i povrća sa pavlakom

Četvrtak

Doručak: sutlijaš sa suvim grožđem
Ručak: krem-čorba od brokolija i lazanje
Večera: makarone sa sirom i jajima, i salata po izboru

Petak

Doručak: omlet sa kačkavaljem, pečenicom i rukolom
Ručak: grašak sa piletinom i kupus salata
Večera: grčki jogurt i prepečen hleb sa malo maslinovog ulja i belog luka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?