JELOVNIK ZA BOLJU PROBAVU: Evo koje namirnice se preporučuju za pozitivan učinak
MODERAN tempo života i ishrane doveli su do toga da zatvor bude jedan od najčešćih probavnih problema. Nedostatak fizičke aktivnosti, izloženost stresu i upotreba određenih lekova znatno doprinose problemu neredovnog pražnjenja creva. Istraživanja pokazuju da je glavni razlog ono što jedemo, odnosno ne jedemo.

FOTO: Printskrin
Naime, za redovnu stolicu svakodnevno je ishranom potrebno uneti barem 25 g vlakana, a studije pokazuju da tipična ishrana osigurava samo oko 15 grama.
Zato bi trebalo jesti više namirnica koje poboljšavaju probavu i uz koju ćete imati stolicu bar dva do tri puta nedeljno.
Suve šljive imaju reputaciju laksativa i to sasvim opravdano. Da bi se postigao blagotvoran učinak potrebno je svakodnevno pojesti 100 g.
Preporučuje se, takođe, i jedna kašičica semenki lana dnevno. Dodajte ih ovsenoj kaši, testenini ili salati.
Ovsena kaša je takođe na listi namirnica koje prijaju stomaku. Pola šolje ovsenih pahuljica ima oko četiri grama vlakana.
Iako se na kokice gleda kao na hranu za zabavu, njima u stvari možete da povećate unos vlakana. Da biste osetili maksimalnu korist kokice pecite na što manje ulja i pazite koliko soli dodajete.
Među brojnim pozitivnim učincima jogurta i njegovih dobrih bakterija na ljudsko zdravlje, istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji loše probave.
Kada birate vodu, izaberite onu gaziranu, jer mehurići mogu da olakšaju simptome loše probave, čak i zatvora.
Ponedeljak
Doručak: ovsena kaša sa jogurtom, orasima i bademima
Ručak: testenine sa pečurkama i prazilukom i lanenim semenom
Večera: hleb, ajvar i sir
Utorak
Doručak: bareno jaje, hleb i kupus salata
Ručak: podvarak sa suvim šljivama i orasima
Večera: teleće šnicle sa barenim povrćem
Sreda
Doručak: palenta sa jogurtom
Ručak: salata od crvenog pasulja, tunjevine, barenog krompira i šargarepe, začinjena crnim lukom, uljem i sokom od limuna
Večera: pastrmka na žaru i salata od rotkve sa prazilukom
Četvrtak
Doručak: palačinke od heljde sa kajmakom
Večera: prepečen hleb sa humusom i bareno jaje
Petak
Doručak: ovsena kaša sa jogurtom i suvim šljivama
Ručak: sladak kupus sa mesom
Večera: integralni hleb, masline, sir i pršuta
Preporučujemo

EVO KAKO DA SE REŠITE AFTI: Sastojci ovog voća povoljno deluju na zdravlje desni
21. 12. 2021. u 16:14

DOJENjE SPREČAVA DEPRESIJU: Ovo su rešenja za postporođajno stanje
24. 12. 2021. u 16:16

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

ISPOVEST RADNICE: "Kad biste ovo znali, nikad ne biste kročili na kruzer"
DRUŠTVENIM mrežama kruže viralni snimci u kojima osoba koja se predstavlja kao radnica na kruzeru deli detalje iz života na brodu. U jednom takvom videu podelila je niz fotki u kojima tvrdi da otkriva tajne života na kruzeru i tako šokirala mnoge.
05. 07. 2025. u 11:33
Komentari (0)