OTIČE VAM SAMO JEDAN PRST: Povreda, infekcija, ili reumatsko oboljenje - kako prepoznati?

I. K.

25. 01. 2022. u 18:20

OTOK samo jednog prsta najčešće je posledica povrede ili infekcije. Međutim, otečenost samo jednog prsta može da bude i znak reumatske bolesti.

ОТИЧЕ ВАМ САМО ЈЕДАН ПРСТ: Повреда, инфекција, или реуматско обољење - како препознaти?

Foto Shutterstock

Doktor Nikola Roganović, reumatolog, kaže da je za utvrđivanje uzroka ovog stanja, za početak neophodno isključiti neka oboljenja:

- Osnovno je da se utvrdi da nije reč o reumatoidnom artritisu, sistemskom lupusu i drugim sistemskim bolestima vezivnog tkiva, za koje je uobičajeno da se simptomi ispoljavaju na prstima, kao i odbaciti mogućnost da se radi o gihtu, koji je karakterističan po izuzetno jakom bolu u jednom zglobu, obično u korenu palca stopala.

Naš sagovornik kaže da je ubedljivo najčešći razlog za pojavu izolovanog otoka jednog prsta psorijazni artritis:

Ubedljivo najčešći razlog za pojavu otoka

- Tada obično postoji upala svih struktura prsta - zglobova, tetiva, potkožnog tkiva, i taj nalaz nazivamo daktilitis. Međutim, trebalo bi da se ima na umu da je pojava daktilitisa ili izolovanog otoka jednog zgloba moguća i kod osoba koje nemaju psorijazu pa se ova opcija nikako ne sme isključiti.

Reumatolog Roganović napominje da kod nekih pacijenta, na primer dijabetičara, moguća je i upala tetive savijača prsta, najčešće domalog prsta šake, sa stezajućim zadebljanjem iste koja dovodi do otežanog ispravljanja prsta. Ova pojava se zove "prst okidač" i češće se sreće kod ljudi starijeg uzrasta.

Za postavljanje precizne dijagnoze otečenosti samo jednog prsta veoma je važan ultrazvučni pregled koji je jednostavan i lako dostupan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili