AKO STE ANEMIČNI, VIŠE MESA I POVRĆA: Deficit gvožđa može da se prevaziđe ishranom

V. N.

09. 03. 2022. u 09:50

NEDOSTATAK gvožđa u organizmu uzrokuje manjak fizičke snage, oslabljen imunitet, i lošiju koncentraciju.

АКО СТЕ АНЕМИЧНИ, ВИШЕ МЕСА И ПОВРЋА: Дефицит гвожђа може да се превазиђе исхраном

Foto Shutterstock

Kod najvećeg broja ljudi deficit ovog minerala može da se pobedi pravilnom ishranom. Na skali Svetske zdravstvene organizacije anemija usled nedostatka gvožđa je najrasprostranjenije globalno oboljenje izazvano neodgovarajućom ishranom. Smatra se da svaka peta osoba u svetu boluje od ove vrste malokrvnosti. Prvi simptomi nedostatka gvožđa javljaju se mnogo pre nastanka anemije i to su uz već pomenute, i umor, bledilo, glavobolja, razdražljivost i lupanje srca.

Stručnjaci za ishranu kažu da bi na trpezi osoba sa anemijom trebalo da dominiraju iznutrice, pečurke, sušeno voće, žumance, riba - posebno tunjevina, školjke, mahunarke, rotkvice i meso. Anemične osobe, takođe trebalo bi da jedu dosta crvenog i belog luka, jezgrastog voća, semenki, zelenog lisnatog povrća. Namirnice koje sadrže bakar (sir, žumance, morski plodovi, jetra, integralne žitarice, povrće zelene boje i sušene smokve) pomažu u apsorpciji gvožđa. Integralne žitarice su dobar izvor gvožđa, ali ih ne treba jesti istovremeno sa ostalim namirnicama koje su bogate gvožđem. Takođe, spanać je bogat oksalnom kiselinom koja smanjuje apsorpciju gvožđa, pa je i tu potreban oprez.

Važno je i da se usvoji pravilo upotrebe namirnica sa dosta vitamina C jer on podstiče apsorpciju gvožđa, tako da je dobro uz obrok popiti čašu ceđenog soka od pomorandže ili dopunjavati ishranu vitaminom C (do dva grama dnevno).

Ponedeljak

Foto: Free Images Pixabay

Doručak: omlet od jaja sa prazilukom, integralni hleb i šolja jogurta

Užina: šaka pečenog badema

Ručak: svinjska džigerica sa crnim lukom i jabukama, zelena salata začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom, integralni hleb

Večera: tunjevina sa integralnim pirinčem i salata od sveže crvene paprike

Utorak

Doručak: sendvič sa pilećim prsima, sirnim namazom i svežim krastavcem, čaša soka od ceđene pomorandže

Užina: 20 g crne čokolade

Foto: Free Images Pixabay

Ručak: dinstana boranija sa belim pilećim mesom začinjena maslinovim uljem i belim lukom, integralni hleb i čaša limunade

Večera: integralne testenine sa bolonjeze sosom

Sreda

Doručak: dva barena jaja i salata od svežeg krastavca, parče integralnog hleba, čaša soka od pomorandže

Užina: šaka oraha

Ručak: pileća džigerica sa salatom po izboru

Večera: salata od rotkvica i praziluka sa pavlakom i pita sa spanaćem

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: sendvič sa šunkom i humusom, čaša limunade

Užina: šaka pistaća

Ručak: riba po izboru sa krompirom, kuvana blitva i čaša soka od pomorandže

Večera: pašteta od džigerice, integralni hleb sa salatom od crvenog luka

Petak

Doručak: sardina sa crvenim lukom i integralni hleb

Užina: nekoliko suvih smokava

Foto Shutterstock

Ručak: pasulj i kupus salata začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom

Večera: projara sa mladim sirom i salata od svežeg krastavca

BONUS VIDEO - Recept za uštipke od spelte: Gotovi su za jedan minut

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

ODRŽIVA ARHITEKTURA: Važnost energetske efikasnosti