JELOVNIK PO DANIMA: Ovi obroci sačuvaće vam zdrave krvne sudove

V. N.

01. 04. 2022. u 13:00

BROJNA su istraživanja koja su potvrdila pozitivan efekat antioksidansa u ishrani i boljeg srčanog i vaskularnog zdravlja.

ЈЕЛОВНИК ПО ДАНИМА: Ови оброци сачуваће вам здраве крвне судове

Foto Shutterstock

Svakodnevno konzumiranje namirnica bogatih antioksidansima može da osigura održavanje normalne cirkulacije krvi i nivoa krvnog pritiska, kao i da spreči oksidaciju masnih materija u krvotoku, a time i formiranje tromba.

S obzirom na to da se antioksidansi većinom nalaze u voću i povrću, to je ujedno i nezaobilazna hrana za zdrav kardiovaskularni sistem.

Praktično govoreći nećete da preterate ako vam se na trpezi svaki dan nalaze brokoli, kupus, cvekla, crvene paprike, čili papričice, šargarepa, slatki krompir, beli luk, borovnice, kupine...

Uključite u svaki obrok najmanje tri do četiri vrste voća ili povrća različitih boja. U ostale namirnice dobre za srce, zbog visokog sadržaja antioksidansa, svrstavaju se i crna čokolada, zeleni čaj, crveno vino i integralne žitarice.

* * * * * * * * *

Ponedeljak

Foto: Free Images Pixabay

 

doručak: omlet od dva jaja, crvena paprika i integralni hleb

užina: pomorandža ili čaša soka od borovnice

ručak: integralna testenina sa začinima, peršunom i belim lukom, sirovi karfiol i brokoli

večera: 50 g pirinča i 200 g povrća, 100 g svežeg sira, parče integralnog hleba

* * * * * * * * *

Utorak

doručak: ovsene pahuljice sa niskomasnim jogurtom, kupinama i bademom

užina: 20 g crne čokolade

Foto: Free Images Pixabay

ručak: 100 g ćuretine sa roštilja, kuvano sočivo i kupus salata

večera: boranija začinjena po ukusu sa mladim sirom

* * * * * * * * *

Sreda

doručak: dva barena jaja i salata od svežeg krastavca, parče integralnog hleba, zeleni čaj

užina: šaka oraha

ručak: punjene tikvice, salata od celera, šargarepe i jabuke

Foto: Free Images Pixabay

večera: 100 g ribe iz rerne, 100 g krompir salate, ražani hleb, pečena jabuka

* * * * * * * * *

Četvrtak

doručak: mešavina ječmenih i ražanih pahuljica sa šakom malina i jogurtom

užina: banana

ručak: riba po izboru sa krompirom, kuvana blitva i čaša vina

Foto: Depozitfoto

večera: 100 g barene piletine, kukuruzni hleb, jedna jabuka, čaj od koprive

* * * * * * * * *

Petak
doručak: sardina sa crnim lukom i parče integralnog hleba

užina: borovnice

Foto: Free Images Pixabay

ručak: grašak sa piletinom i salata od povrća po izboru

večera: palenta sa mladim sirom

BONUS VIDEO - NAJLAKŠI NAČIN ČIŠĆENjA NARA: Bez nereda u nekoliko koraka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

ODRŽIVA ARHITEKTURA: Važnost energetske efikasnosti