DIJETA: Režim koji omogućava da smanjite unos namirnica životinjskog porekla (JELOVNIK)

Doktor u kući

06. 06. 2022. u 10:00

UKOLIKO bi iz zdravstvenih razloga trebalo da smanjite unos mesa onda je za vas idealan fleksitarijanski način ishrane. Ova reč nastala je od kombinacije reči "fleksibilan" i "vegetarijanac".

ДИЈЕТА: Режим који омогућава да смањите унос намирница животињског порекла (ЈЕЛОВНИК)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Fleksitarijanski jelovnik podrazumeva da većinu vremena jedete hranu biljnog porekla, a samo povremeno parče bifteka, ribu na žaru, pileći file...

Nedavne studije pokazale su da je fleksitarijanski način ishrane najzdraviji. S obzirom na to da se ponekad jedu različite namirnice životinjskog porekla, ne može da se ispolji ozbiljniji deficit važnih hranljivih materija. Istovremeno, ovakav jelovnik smanjuje rizik od gojaznosti, kardiovaskularnih oboljenja, pa i raka. Bitno je i što je ovakav jelovnik vrlo prihvatljiv i za socijalni život.

U fleksitarijanskoj ishrani hrana se deli u pet grupa koje predstavljaju "novo meso" - pasulj, sočivo, grašak, orasi, semenke i jaja, voće i povrće, integralne žitarice, mlečni proizvodi i šećer i začini.

Dijeta traje pet nedelja i obuhvata tri redovna obroka i jednu užinu. Ovo je predlog kakao bi mogao da izgleda vaš petodnevni jelovnik:

PONEDELjAK

Doručak: tanjir palente s dinstanim pečurkama
Užina: šaka oraha
Ručak: pasulj sa kupus salatom
Večera: krem čorba od povrća sa tofu sirom i susamom

UTORAK
Doručak: mešavina pahuljica sa suvim voćem po izboru i sojinim ili pirinčanim mlekom
Užina: šaka badema i jabuka
Ručak: grašak sa povrćem po izboru i zelena salata sa sitno seckanim mladim lukom
Večera: krem čorba od pečuraka, paradajz salata i pljeskavice od ovsenih pahuljica, integralni hleb

SREDA
Doručak: tikvice pohovane u rerni, zelena salata, integralani hleb
Užina: šaka semenki golice
Ručak: parče bifteka, mladi luk i integralni hleb
Večera: krompir s blitvom

ČETVRTAK
Doručak: tanjir palente sa susamom i tofu sirom krastavca
Užina: salata sa krastavcem i nemasnim jogurtom, začinjena po želji
Ručak: riba po izboru s barenim prokeljom
Večera: pita sa zeljem

PETAK
Doručak: dva barena jaja, čaša kiselog mleka, integralni hleb
Užina: šaka neslanog kikirikija
Ručak: spanać s piletinom na žaru
Večera: krem čorba od bundeve i krompira

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kulinarski spektakl ukusa i inovacija u Beogradu