PROŠIRENE VENE NISU SAMO ESTETSKI PROBLEM: Posmatrajte svoje noge - Zbog poremećenog protoka krvi veći rizik od pojave tromba

V. N.

01. 07. 2022. u 19:50

PROŠIRENE vene su oboleli krvni sudovi, najčešće donjih ekstremiteta.

ПРОШИРЕНЕ ВЕНЕ НИСУ САМО ЕСТЕТСКИ ПРОБЛЕМ: Посматрајте своје ноге - Због поремећеног протока крви већи ризик од појаве тромба

Foto: Jutjub printskrin

To su vene sa nefunkcionalnim venskim zaliscima. Usled oštećenosti zalistaka stvara se venski refluks. To dovodi do širenja venskih zidova i stvaranja zmijolike izbočine, odnosno prosirene vene. Takav krvni sud više nije u mogućnosti da obavlja svoju uobičajenu funkciju pumpanja krvi ka srcu.

Glavni razlog nastajanja proširenih vena je uspravan položaj čoveka. Upravo stojeći stav stvara veliko opterećenje na krvne sudove donjih ekstremiteta što direktno uzrokuje proširene vene. Oslabljeni venski zalisci su takođe jedan od ključnih uzročnika. Proširene vene nastaju i usled genetskih predispozicija. Nedovoljna fizička aktivnost, trudnoća i gojaznost su neki od faktora koji doprinose nastanku proširenih vena.

Prema rečima dr Dragice Stepić, hirurga, protok krvi u proširenim venama je poremećen i povećana je opasnost od formiranja tromba. To već može da se komplikuje i širenjem na dubinske vene (tromboza vena), otkidanjem delova tromba i embolizacijom pluća.

Foto Arhiva

Dr Dragica Stepić, hirurg

- I bez stvaranja tromba, dugotrajno prisustvo varikozne (proširene) vene može da stvori probleme - promene na koži kao što su tamne pigmentacije, istanjena koža i otvaranje venskih rana, čije je lečenje dugo i komplikovano. Zato vam savetujem pregled vaskularnog hirurga i kolor dopler vena kaže dr Stepić. - Postoji više načina da se pomenute komplikacije spreče - ako dobijete savet za pijenje lekova, mazanje kremama, nošenje kompresivnih čarapa, morate ih primenjivati svaki dan, a ako vam lekar savetuje operaciju, onda to zaista jeste najbolje rešenje i poslušajte ga.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna