PREPOZNAJTE SUMNJIVI MLADEŽ: Maligne promene na koži su posledica nekontrolisanog sunčanja

I. K.

07. 07. 2022. u 10:50

NEDAVNA akcija besplatnih dermatoloških pregleda širom Srbije pokazala je da od 100 pregledanih pacijenata bar jedan ima neku vrstu karcinoma kože.

ПРЕПОЗНАЈТЕ СУМЊИВИ МЛАДЕЖ: Малигне промене на кожи су последица неконтролисаног сунчања

Foto Shutterstock

Ova akcija, sprovedena pod parolom "Nije do godina već do UV zračenja", imala je za cilj i da ukaže da veliki broj kanceroznih promena na koži nastaje kao posledica nekontrolisanog sunčanja, a prvi simptom je vrlo često izmenjen mladež.

Doktor Lana Ćirković, dermatolog Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, kaže da svaka nova promena na koži ili promena već postojećih mladeža treba da bude razlog da se javimo lekaru:

- Znak upozorenja treba da budu i crvenilo, svrab, bol, nestajanje mladeža, pojava kraste ili krvarenja na već postojećim mladežima.

Kada je o najfatalnijem raku kože reč - melanomu, naša sagovornica kaže da on najčešće nastaje na novom mestu, ali u 30 odsto slučajeva može nastati i na već ranije prisutnom mladežu.

Pregled obavezno jednom godišnje

- Promene na koži koje se smatraju sumnjivim su asimetrične promene nepravilnog oblika, promena boje mladeža ili neujednačena pigmentacija, nepravilne ivice mladeža, odnosno "nareckane" prema okolnoj koži - kaže dr Ćirković.

- U sumnjive deformacije ubrajaju se i promene koje su veće od šest milimetara, kao i rast mladeža u visinu.

Zaštita od sunca odgovarajućom garderobom, šeširima i preparatima najsigurniji su način prevencije melanoma kože, kao i drugih malignih promena. Redovni pregledi mladeža jednom godišnje se savetuje svima, a osobama sa rizikom i češće.

BONUS VIDEO  - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)