HPV VAKCINA I POSLE 19: Imunizacija maloletnika o trošku države, ostali plaćaju zaštitu od humanog papiloma virusa

I. K.

26. 06. 2022. u 19:50

HPV vakcina koja štiti od devet vrsta humanog papiloma virusa može da se primi i nakon 19. godine, ali o vlastitom trošku. Ovo cepivo o trošku osiguranja dostupno je samo za dečake i devojčice uzrasta od devet do 19 godina.

ХПВ ВАКЦИНА И ПОСЛЕ 19: Имунизација малолетника о трошку државе, остали плаћају заштиту од хуманог папилома вируса

Foto Shutterstock

- Mladići i devojke od po dvadesetak godina takođe mogu da prime HPV vakcinu iako su već stupili u seksualne odnose - kaže dr Mirjana Anđelić, međunarodni stručnjak za dečju i adolescentnu ginekologiju od 2004. godine, i jedan od osnivača Udruženja za dečju i adolescentnu ginekologiju Srbije.

- Jer, ovo cepivo štiti od devet vrsta humanog papiloma virusa, tako da, iako su zaraženi nekim od njih, imaće benefit kada je o ostalim vrstama reč.

Vakcina protiv HPV virusa je ključna u sprečavanju razvoja raka grlića materice, od koga je u Srbiji tokom 2020. godine obolelo 1.087 žena, dok su bitku sa ovim kancerom izgubile njih 453.

Foto: AP

Cepivo protiv HPV uvedeno je kao preporučeno u naše medicinske protokole 2018, a od ove godine besplatno je za dečake i devojčice uzrasta od devet do 19 godina.

U dve doze vakcinu dobijaju deca od devet do 14 godina, dok se za uzrast od 15 do 19 godina i starije vakcina primenjuje u tri doze.

HPV virusi, osim raka grlića materice, dovode se i u vezu sa pojavom genitalnih bradavica (kondiloma), malignim promenama na anogenitalnoj regiji, kao i sluznici ždrela i grla.

HPV cepivo trenutno nije dostupno u slobodnoj prodaji, ali bi uskoro moglo da se pojavi, najavljuju nadležni, po ceni od 12.000 do 15.000 dinara.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu