OPREZNO SA SODOM BIKARBONOM: Kiselinu iz želuca ublažite i bez lekova

В. Н.

08. 07. 2022. u 19:50

KADA se radi o osećaju refluksa, ili u narodu poznatije osećaj kiseline nakon obroka najbolje je izbegavati namirnice koje do toga dovode i raditi na prevenciji.

ОПРЕЗНО СА СОДОМ БИКАРБОНОМ: Киселину из желуца ублажите и без лекова

Foto Shutterstock

Prema rečima dr Srđana Markovića, gastroenterologa, i prejedanje i prekomeran unos hrane može dovesti do tog osećaja.

- Najpoznatiji narodski lek za ublažavanje kiseline je svakako soda bikarbona koja je po svom sastavu baza i neutrališe kiselinu - kaže dr Marković. - Međutim prekomerna i učestala upotreba sode bikarbone, može dovesti do obrnutog efekta te pojačanog lučenja kiseline, a takođe postoje i određene kontraindikacije za primenu sode bikarbone.

Foto Arhiva

dr Srđan Marković, gastroenterolog

Čajevi od mente i peperminta dobro su rešenje u ublažavanju simptoma gorušice, a u novije vreme i aloja vera svojim umirujućim svojstvima može takođe naći svoju primenu.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MOGLO BI UMRETI 4.500 LJUDI Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi

JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.

01. 07. 2025. u 11:45

Komentari (1)

­SVETSKI DAN BIODIVERZITETA: U harmoniji sa prirodom, ne protiv nje