LEK IZ PRIRODE: Melem od arnike za zarastanje rana

V. N.

06. 10. 2022. u 10:50

KREMA, mast, gel, melem ili tinktura od brđanke ili arnike efikasno ublažava bolove u mišićima, smanjuje upale i potpomaže zaceljivanje rana.

ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Мелем од арнике за зарастање рана

Foto: Shutterstock

Idealno je sredstvo u slučaju povreda, poput uganuća i modrica.

Spektar lekovitog dejstva brđanke uključuje i umirivanje upaljenih vena i upale od uboda insekata i otoka usled preloma kostiju. Najnovija istraživanja pokazuju da bi ona mogla biti od koristi i u lečenju opekotina.

Zbog svojih protivupalnih svojstava, arnika se preporučuje i za lečenje osteoartritisa. U sveobuhvatnom pregledu studija, istraživači iz Australije analizirali su sedam prethodno objavljenih ispitivanja proučavajući prednosti aktuelnih biljnih lekova kod osoba sa osteoartritisom. Njihov zaključak navodi da arnika gel verovatno poboljšava simptome jednako efikasno kao i gel koji sadrži nesteroidni antiinflamatorni lek naročito u smanjenju bola i poboljšanju funkcije zglobova kod osoba sa ručnim osteoartritisom.

ORALNO SAMO RAZBLAŽENA

BRĐANKA se obično koristi lokalno, na koži jer može da izazove ozbiljne neželjene efekte ako se uzima oralno. Ona se pije samo kao sastojak hopmeopatskih preparata, jer oni sadrže razblaženi oblik koji se ne smatra opasnim. Homeopatski preparati se takođe koriste za lečenje upaljenih mišića, modrica i drugih stanja koja su posledica prekomerne napetosti ili povrede.

Zagovornici upotrebe brđanke veruju da može da smanji modrice i otok posle operacije ako se primenjuje lokalno. Pregled jedne studija u American Journal of Therapeutics pokazao je da je arnika bila valjana alternativa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima u lečenju postoperativnog bola, otoka i modrica.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)