OPREZ SA POVIŠENOM TEMPERATUROM: Diže puls, a obara šećer i pritisak

I. KOVAČIĆ

17. 12. 2022. u 10:50

AKO povišena telesna temperatura traje duže od tri dana, zdravstveno stanje može da postane ozbiljno, naročito kod obolelih od hroničnih bolesti.

ОПРЕЗ СА ПОВИШЕНОМ ТЕМПЕРАТУРОМ: Диже пулс, а обара шећер и притисак

Foto: Shutterstock

Jer, febrilnost, odnosno povišena temperatura tela, utiče na kompletan organizam i može da poremeti sve njegove funkcije, pogotovo one koje su već narušene usled bolesti.

Otkako je većina kovid-ambulanti zatvorena, pacijenti sa temperaturom sada, po protokolu, prvo idu u ambulante za respiratorne simptome.

Doktor Milena Turubatović iz Doma zdravlja Savski venac kaže da ambulante za respiratorne simptome u Beogradu rade svakog dana od 7 do 20, a vikendom od 8 do 18:

- Ukoliko se ustanovi da pacijent ima lakšu kliničku sliku on se posle prvog pregleda na kontrolu javlja izabranom lekaru, a u slučaju težih simptoma nastavljaju da se prate u ambulantama za respiratorne tegobe.

Naša sagovornica napominje da bi pomoć lekara usled visoke temperature trebalo potražiti već prvog ili drugog dana, ako je ona iznad 40 stepeni:

Foto Shutterstock

- Ovo pravilo važi i za zdrave osobe, a posebno hronično obolele, jer visoka telesna temperatura ne samo da ubrzava otkucaje srca, već može da utiče i na regulaciju krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Zato bi hronično obolele osobe trebalo redovno da uzimaju redovnu terapiju i u slučaju narušavanja vrednosti pritiska ili glukoze, da je povećaju ili smanje u dogovoru sa svojim lekarom, ili po istoj šemi koja im je predložena ako su već bili u takvoj situaciji.

Ako lomi celo telo, visoka telesna temperatura najčešće remeti srčani ritam.

- Usled visoke telesne temperature dolazi do širenja perifernih krvnih sudova - kaže dr Turubatović. - To izaziva fiziološku reakciju srca u vidu povećavanja broja otkucaja sa ciljem da održi stabilnu cirkulišuću količinu krvi u jedinici vremena, kao i da dopremi što više odbrambenih ćelija iz krvi. Tu su i "pirogeni", materije koje uticajem na centralni nervni sistem ubrzavaju srce.

Kako će ko da reaguje u situaciji ubrzanog rada srca je krajnje individualno.

NIJE UVEK NAPAD NA PLUĆA

NIJE pravilo da visoka telesna temperatura ukazuje da se respiratorna infekcija proširila na pluća.

- Visoku febrilnost može da uzrokuje i sinuzitis kao i brojna druga stanja i zato bi pacijenti u slučaju visokih vrednosti temperature trebalo da se jave lekaru, a nikako sami da se leče - kaže dr Turubatović.

- Uglavnom ta ubrzana periferna cirkulacija može da podigne puls iznad 100 otkucaja, što je neprijatno u stanju mirovanja - kaže naša sagovornica. - Zato nisu retke situacije da pacijenti iz straha traže hitnu medicinsku pomoć. Ako osoba zna da je prehlađena i ima visoku temperaturu, a do tada nije bolovala od aritmija, ne bi trebalo da paniči, već da snižava temperaturu, pije dovoljno vode i drugih tečnosti, odmara se i miruje.

Telesnu temperaturu je moguće izmeriti u ustima, ušima, na čelu, pod pazuhom ili u rektumu. Iako se smatra da je vrednost od 37 stepeni normalna, to zapravo predstavlja prosek. Telesna temperatura varira za 0,6 stepeni ispod ili iznad ove vrednosti u zavisnosti od aktivnosti i doba dana. Ona je veoma osetljiva na nivo hormona i može biti neznatno povišena kod žena u periodu ovulacije ili menstruacije. Groznicom se smatra svaka temperatura iznad 37,8.

Foto Shutterstock

Dijabetičari u riziku

Kada je o osobama obolelim od dijabetesa reč, njima se savetuje da tokom prehlade, gripa ili kovida rade češće kontrole nivoa šećera u krvi. I za one na oralnoj i insulinskoj terapiji optimalni opseg nivoa glukoze u krvi tokom infekcije je od šest do 10 mmol/l. Veoma je važno da se terapija za dijabetes usled prehlade ne prekida.

Kod hipertenzičara visoka telesna temperatura može da "sroza" prtitisak zbog čega je neophodno da pravilno doziraju terapiju, koju ne bi trebalo prekidati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD