PUCANJE TRBUŠNE AORTE MOŽE DA BUDE FATALNO: Ultrazvuk stomaka važna preventiva

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

18. 03. 2023. u 12:45

GLAVNA trbušna aorta kada je zdrava ima određenu elastičnost i na njoj nema proširenja.

ПУЦАЊЕ ТРБУШНЕ АОРТЕ МОЖЕ ДА БУДЕ ФАТАЛНО: Ултразвук стомака важна превентива

freepik

 Međutim, s godinama, kao i svi drugi krvni sudovi, stari, postaje krtija i deformiše se.  Zbog toga su u starijem životnom dobu važni redovni pregledi stomačne duplje ultrazvukom, jer samo na taj način može da se spreči njeno pucanje koje može da bude fatalno.

- Kod osobe muškog pola, operaciju proširene abdominalne aorte predlažemo kada njen dijametar dostigne 55 mm - kaže za "Novosti" dr Dragica Stepić, vaskularni hirurg. - Međutim, dijametar aorte nije jedini kriterijum prema kome donosimo odluku treba li nekoga operisati ili dalje kontrolisati. Ako osoba sa aneurizmom nema tegobe (bol u trbuhu ili slabinama), ako je aneurizma pravilnog, približno vretenastog oblika i bez dodatnih slabih mesta na zidovima, ako se dijametar aneurizme ne povećava za više od pet milimetara tokom pola godine, ako pacijent sa aneurizmom aorte nema pridružene hronične bolesti koje bi mogle doprineti lakšem pucanju zida aorte (nekontrolisana hipertenzija, hronična opstruktivna bolest pluća...), onda hirurško lečenje treba planirati kada dijametar dostigne 55 mm.

Doktorka Stepić naglašava da je moguće, iako manje verovatno, i pucanje zida manje aneurizme. Zato je potrebno  redovno se javljati na kontrolne preglede, gde će lekar istraživati simptome i znake mogućeg pucanja i ponekad predložiti operaciju i kada je dijametar aorte manji od 55 mm.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)