KORISTILE SU GA I DREVNE MAJE: Za šta je delotvoran čaj od kukuruzne svile

Novosti online

30. 09. 2023. u 11:31

KUKURUZNA svila u sebi sadrži mnogobrojna svojstva koja su i te kako zdrava za organizam, pa je bolje da je sačuvate i iskoristite. Od nje možete da napravite čaj koji su koristili i drevne Maje pre 5000. godine pre nove ere.

КОРИСТИЛЕ СУ ГА И ДРЕВНЕ МАЈЕ: За шта је делотворан чај од кукурузне свиле

Foto: Shutterstock

U lekovite svrhe od kukuruza se koristi njegova nitasta njuška zvana i kukuruzna svila (Stigmata Maydis), u našem narodu poznata i kao kukuruzni brkovi.

Da bi bila lekovita, pre oprašivanja, kukuruznu svilu valja odrezati i sušiti naglo, u senci ili vrlo oprezno, na veštačkoj toplini. Takođe je dobra kukuruzna svila u vreme dok su kukuruzi mlečni.

Zrela, suva i tamna kukuruzna svila posve je bezvredna i ne sadrži nikakva lekovita svojstva.

U svežoj kukuruznoj svili ima masnog i eteričnog ulja, smole, gume te kalijuma, fosfora, mangana, kremične kiseline i još nekih, nedovoljno istraženih sastojaka.

Dobro je znati da nije dobra svaka kukuruzna svila, jer s onom skinutom s kukuruza bogatog herbicidima i pesticidima unosi se u organizam i određena količina štetnih materija.

Najbolja je kukuruzna svila s kukuruza biološki uzgajanog, daleko od javnih frekventnih saobracajnica, železničkih pruga i industrijskih pogona s izrazitom polucijom štetnim tvarima (sumpornim dioksidom, ugljenom prašinom i sl.).

Kukuruzna svila izvanredno je sredstvo za izlučivanje mokraće i veoma dobro i neškodljivo sredstvo za mršavIjenje.

Ukoliko svila nije potpuno osušena, smanjuje izlučivanje mokraće.

Koristi se, zatim, u lečenju vodene bolesti i bolesti mokraćnih kanala sklonih stvaranju kamenaca.

Dobri se uspesi postižu kod upale mokraćnog mehura, upale nakapnice, srčanih bolesti sa edemima te kod gihta i reumatizma. Koristi se za lečenje bubrežnih bolesti i kod noćnog mokrenja.

Čaj od kukuruzne svile

Kukuruzna svila odlično je sredstvo za izlučivanje mokraće (diureticum) te delotvorno i neškodljivo sredstvo za mršavljenje.

Dobro je znati da dužim čuvanjem kukuruzna svila gubi delovanje za izlučivanje mokraće i postaje vrlo dobro sredstvo za čišćenje creva (purgativ).

Izbacuje pesak iz bubrega i mokraćnog mehura i ublažava kašalj. Preporučuje se i šećernim bolesnicima jer im snižava povišeni šećer u krvi.

Kretanjem, izbacivanjem iz ishrane  skroba, šećera i životinjske masti, te pijenjem čaja od kukuruzne svile – šećerni bolesnici, s dijabetesom lakšeg oblika, tu bolest mogu dovesti pod kontrolu.

Dužim uzimanjem smanjuje i visoki krvni pritisak.

Priprema čaja od kukuruzne svile

U šoljicu kipuće vode (2,5 decilitra) stavi se čajna kašičica dobro osušene kukuruzne svile i ostavi da odstoji nekoliko minuta. Zatim se tečnost ocedi i uzima svaka 2 do 3 sata po supena kašika nezaslađenog toplog ili mlakog čaja.


Ako je kukuruzna svila sveža, uzme se jedna suspena kasika kukuruznih brkova i kuva dve minute u tri decilitra vode. Ocedi se i pije nezaslađena (tri puta dnevno, između glavnih obroka).

U dobro opremljenim laboratorijima iz kukuruzne svile priprema se i tečni ekstrakt komu se pripisuje još bolja lekovitost.

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima