NE ZANEMARUJTE REKREACIJU TOKOM HLADNOG VREMENA: Uz ove 4 vežbe bićete pokretljiviji i zdraviji

I. K.

05. 12. 2023. u 12:00

MIŠIĆI trupa kao centralni mišići tela odgovorni su za pokretanje svih zglobova. Uz to, unutrašnji mišići trupa štite sve unutrašnje organe, dok spoljašnji stabilizuju karlicu i drže telo u uspravnom obliku. Kada se kaže mišići trupa, nije reč samo o trbušnim mišićima, već o svim onim koji se ne nalaze na glavi, rukama i nogama.

НЕ ЗАНЕМАРУЈТЕ РЕКРЕАЦИЈУ ТОКОМ ХЛАДНОГ ВРЕМЕНА: Уз ове 4 вежбе бићете покретљивији и здравији

Foto Shutterstock

Kada je ova grupa mišića zategnuta i čvrsta prednost nije samo pravilno držanje i dobro zdravlje već i niz drugih dobrobiti. To su snaga, oslobađanje tela od bolova u leđima, veći uspeh u bavljenju sportom, ravan stomak, fleksibilnost pokreta, manji rizik od povreda, lakše disanje, bolja koordinacija i osećaj za ravnotežu.

Mišiće trupa možete ojačati kombinacijom predloženih vežbi.

Daska

Spustite se na pod u položaj za izvođenje sklekova. Podignite se od poda, oslanjajući se na podlaktice, a laktovi neka budu u širini ramena. Vodite računa da su vam noge ravne, stopala jedno do drugog, leđa ravna, a stomak uvučen. Stegnite mišiće stomaka kao da želite pupak da zalepite za karlicu i zadržite taj položaj od 20 do 60 sekundi. Odmorite se i ponovite položaj od tri do pet puta.

Slovo V

Lezite na leđa, ispruženih nogu i ruku. Lagano podignite noge od poda, a istovremeno podignite i gornji dio tela dok ne oblikujete slovo "V". Zadržite položaj nekoliko sekundi i potom se vratite u početni položaj. Ponovite pet do 15 puta u seriji, odnosno dve do tri serije.

Supermen

Spustite se na pod na "sve četiri", vodeći računa da su vam kolena ispod kukova, a zglobovi ruku ispod ramena. Odignite kolena od poda oslanjajući se na ruke i prste nogu. Zategnite mišiće trupa, pa podignite levu ruku i desnu nogu uvis sve dok ne budu paralelne s trupom. Zadržite položaj od 10 do 30 sekundi i potom promenite nogu i ruku. Ponovite do tri puta na svakoj strani.

Bočni trbušnjaci

Lezite na leđa s jednom rukom ispruženom iznad glave, a drugom savijenom pod glavu. Podignite noge u okomit položaj, vodeći računa da su potpuno ravne. Zategnite mišiće stomaka i polako odignite ramena od poda, te ispruženom rukom pokušajte da dodirnete suprotan kuk. Polagano se vraćajte u početni položaj, ali nemojte dopustiti da vam ramena ponovno dotaknu pod. Ponovite pet do 15 puta pa promenite stranu. Uradite dve do tri serije.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici