JEDITE POVRĆE BOGATO CELULOZOM: Uz ovakvu ishranu zaboravićete na probleme sa stomakom (JELOVNIK)
NORMALNO pražnjenje creva podrazumeva da svakodnevno imamo stolicu, ali je sasvim u redu i ako se defekacija događa jedanput u dva do tri dana.

Foto Shutterstock
Zato se stanjem zatvora smatra izostanak stolice duže od tri dana. U tom slučaju neophodna je pomoć gastroenterologa. Ako se ispostavi da nemate neki poremećaj ili oboljenje koje je uzrokovalo neredovnost pražnjenja ključna mera za rešavanje zatvora je odgovarajući način života i ishrane.
Da biste uspešno prevazišli problem neredovne stolice važno je da povećate kretanje šetnjama i da izbegavate namirnice koje otvrdnjavaju stolicu.
Kada je o ishrani reč, važno je da unosite namirnice bogate celulozom kao i one koje sadrže kompleks vitamina B, a da izbegavate termički dugo obrađivanu hranu. Celuloza pojačava peristaltiku creva, dok je kompleks vitamina B značajan za održavanje tonusa i peristaltike creva. Od povrća prednost ima ono koje je bogato celulozom i skrobom, naročito koje se može jesti u sirovom stanju, kao salata, i leguminoze. Prednost bi trebalo dati i voću koje sadrži mnogo šećera i organskih kiselina i celuloze. Meso, jaja i mleko ne podstiču peristaltiku creva pa ih treba jesti samo u količinama koje su nepohodne da se spreči deficit belančevina životinjskog porekla.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik protiv zatvora za radnu nedelju:

Foto: Shutterstock
Ponedeljak
doručak: dve kriške integralnog hleba sa paštetom od avokada, beleg pilećeg mesa i belog luka
užina: banana
ručak: makarone sa mladim spanaćem, čeri paradajzom, sirom i belim lukom
užina: tri koluta ananasa
večera: rižito sa tunjevinom i barenim brokolijem

Foto Shutterstock
Utorak
doručak: mešavina pahuljica sa kefirom i sitno iseckanim orašastim plodovima, kašičica meda
užina: trešnje
ručak: pohovani karfiol spremljen u rerni i riblji file po izboru, šopska salata
užina: dva koluta ananasa
večera: integralna testenina sa mlevenim orasima i šećerom

Foto: Shutterstock
Sreda
doručak: sveža salata od paradajza, krastavca, mladog luka i mladog sira začinjena sa maslinovim uljem i dve kriške integralnog hleba
užina: trešnje
ručak: čorba sa mesom i povrćem, bareni pirinač i zelena salata
užina: banana
večera: projara sa povrćem i šunkom, šolja jogurta

Foto: Shutterstock
Četvrtak
doručak: sutlijaš sa malo šećera i cimetom
užina: proteinski puding
ručak: riba na žaru i zelena salata, kriška integralnog tosta
užina: banana
večera: kuvana pšenica začinjena po ukusu

Foto: Free Images Pixabay
Petak
doručak: sardina sa mladim lukom i integralni hleb
užina: trešnje
ručak: bareni brokoli, riba na žaru i integralni hleb
užina: banana
večera: salata od povrća i tunjevine
Preporučujemo

VIŠE OD 200 DECE OTROVANO U ŠKOLI, A ONDA SE POJAVIO SNIMAK IZ KUHINjE: Kamera otkrila sve, uhapšeno osam osoba (VIDEO)
VIŠE od 200 dece u jednoj školi u Kini ima povišen nivo olova u krvi nakon što je u njihovu hranu dodavan otrovni pigment – navodno kako bi izgledala primamljivije.
12. 07. 2025. u 21:32

OTKRIVEN MOTIV MASAKRA U PRILEPU: Ovo su otac i sin koje je ubio ujak u porodičnoj kući (FOTO)
PANČO Čuparkoski i njegov 13-godišnji sin Milan stradali su juče u kući u Prilepu nakon što ih je ujak ubio zbog navodne svađe oko nasledstva. Nakon što je ujak počinio krvavi pir, sakrio se u svoj dom, a prilikom dolaska policije pružao je otpor da bi na kraju počinio samoubistvo.
13. 07. 2025. u 15:33

SLAVIMO PETROVDAN: Šta se danas ne radi i šta treba umesiti
SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan, praznik koji je posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.
12. 07. 2025. u 07:34
Komentari (0)