HRANI MOZAK, JAČA MEMORIJU: Višnja, lek iz prirode - plod jača imunitet, čaj od lista čuva jetru

I. K.

08. 06. 2024. u 16:02

KROŠNjE su već pune zrelih višanja i treblo bi ih jesti što češće, jer su univerzalan prirodni lek.

ХРАНИ МОЗАК, ЈАЧА МЕМОРИЈУ:  Вишња, лек из природе - плод јача имунитет, чај од листа чува јетру

Foto Shutterstock

Višnje se naročito savetuju onima koji se dosta fizički troše, bilo rekretivno bilo teškim fizičkim radom. One okrepljuju, vraćaju snagu, hidriraju organizam, a zbog visokog sadržaja vitamina C pojačavaju imuni odgovor organizma.

S obzirom na to da višnja ima snažno protivupalno dejstvo one se kao plod ili sveže isceđen sok koristi i u slučaju akutnih i hroničnih, iscrpljujućih upala i infekcija koje značajno mogu da oslabe organizam.

Foto: Shutterstock

Ovi sočni kiselkasti plodovi sadrže moćne antioksidanse i tako štite organizam od slobodnih radikala, detoksikuju ga i zato su odlična preventiva. Istovremeno, dobro deluju na san, ublažavaju nervozu, depresivno raspoloženje i stres.

Višnja je i odlična hrana za mozak, deluje pozitivno na pamćenje i koncentraciju. Antocijanin, pigment koji višnji daje crvenu boju vrlo je zdrav i deluje preventivno na kardiovaskularna oboljenja, protiv kancera i malokrvnosti. Reguliše srčani ritam i usporava starenje.

Čaj od lista

ČAJ od lista višnje koristi se kao prirodni lek za jetru. Priprema se od suvog lista vrlo jednostavno, pije se po potrebi, može se kuvati u kombinaciji sa suvim peteljkama koje su takođe lekovite i zdrave.

Višnja je dobra preventiva za sprečavanje nastanka dijabetesa kao i kod već obolelih pacijenata jer reguliše šećer u krvi. Na organe za varenje deluje blagotvorno jer sadrži veliku količinu prirodnih vlakana.

 

BONUS VIDEO - TOP PET SUPER LEKOVITIH BILjAKA: Momčilo Antonijević gost podkasta "Dr Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače