NE PLAŠITE SE AKO NAPIPATE ČVOR: Savet stručnjaka - Svaku upalu može da prati uvećnje limfnih žlezda

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

19. 06. 2024. u 07:15

UKOLIKO napipate limfni čvor na vratu, pazušnim jamama ili preponi kod deteta, to, po pravilu, ne mora da ukazuje na ozbiljno oboljenje. Ove promene često mogu da nastanu kao posledica neke upale, alergije, uboda insekta, kao i usled mačijeg ogreba.

НЕ ПЛАШИТЕ СЕ АКО НАПИПАТЕ ЧВОР: Савет стручњака - Сваку упалу може да прати увећње лимфних жлезда

Foto Shutterstock

Profesor dr Zoran Igrutinović, pedijatar-hematolog, Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac kaže da većina uvećanih limfnih čvorova u dečjoj dobi su reaktivne prirode, odnosno posledica su nekog upalnog stanja i prolaze spontano, obično uz dobro opšte stanje deteta:

- Najčešće se u dečjoj dobi susrećemo sa sitnim, umnoženim limfnim čvorićima u području vrata koji traju duže vreme bez značajnije promene u veličini, bezbolni su, pokretni pod prstima, uz dobro opšte stanje deteta. Ovu problematiku srećemo kod više od 70 odsto mališana, i u tim slučajevima najčešće nije potrebna dalja obrada.

Ipak, uvek kada se pojavi značajno uvećan čvor u bilo kojoj regiji tela, bez obzira je li bolan ili nije, potreban je pregled lekara.

- Pojava limfnog čvora u području donjeg dela vrata i oko ključne kosti, ili pojava limfnih čvorova koji su tvrdi, fiksirani za podlogu, praćeni gubitkom u telesnoj masi, znojenjem ili nerazjašnjenom febrilnošću, zahtevaju pregled i obradu - kaže profesor Igrutinović.

Vakcine

KOD odojčeta otok limfnih čvorova u levom pazuhu i oko leve ključne kosti se javlja nakon Be-Se-Že vakcine i najčešće spontano prolazi. Prolazno povećanje limfnih čvorova može se javiti i nakon vakcine MMR.

S obzirom na to da su limfni čvorovi deo imunog sistema i nalaze se svuda u organizmu, normalno je da reaguju na bilo koje upalno stanje u organizmu.

- Najčešće se u praksi susrećemo sa povećanim limfnim čvorovima na vratu koji prate razna upalna stanja u području grla, uha, sinusa, upalne procese zuba, infekcije kosmatog dela glave i nakon uboda insekata - priča naš sagovornik. - Sitni limfni čvorovi u gornjim delovima vrata i ispred uha češće se nalaze kod dece koja imaju alergije ili neke kožne bolesti. A, ponekad se limfadenopatija može javiti kao nuspojava dugotrajne terapije nekim lekovima.

Kada je o kućnim ljubimcima reč, mlađu decu bi posebno trebalo štiti od mačaka.

- Kod male dece susrećemo se s limfadenopatijom uzrokovanom bakterijom Bartonellom henselae koju prenose mačke, direktno ogrebom ili indirektno putem buva koje žive u dlaci - kaže nam profesor Igrutinović.

Maligniteti

UVEĆANjE limfnih čvorova na vratu mogu da uzrokuju maligni procesi, u prvom redu maligne hemopatije (leukemije i limfomi), kao i metastaze solidnih tumora.

U tinejdžerskom uzrastu, ali i u drugim uzrasnim kategorijama, uvećani limfni čvorovi često su posledica infektivne mononukleoza, nekada nazivane i "bolest poljupca".

- Infektivnu mononukleozu obično uzrokuje Epštajn-Barov virus - kaže naš sagovornik i dodaje da sličan klinički nalaz daju i adeno virus i citomegalo virus što se dokazuje serološkim analizama.

Profesor Igrutinović napominje da se ispitivanjem krvi, odnosno serološkim analizma dokazuje i toksoplazmoza, bolest kod koje dolazi do povećanja limfnih čvorova na vratu usled infekcijom jajašca parazita iz mačjeg izmeta, a koja može da liči na infektivnu mononukleozu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?