ZBOG NEAKTIVNOSTI VEĆI RIZIK OD BOLESTI: Posvetite se svom zdravlju - Dovoljno vam je ovih 6 vežbi

I. K.

20. 07. 2024. u 07:00

NE DOZVOLITE da budete fizički neaktivni i time povećate broj osoba na svetu koje vreme provode sa minimalnim kretanjem.

ЗБОГ НЕАКТИВНОСТИ ВЕЋИ РИЗИК ОД БОЛЕСТИ: Посветите се свом здрављу - Довољно вам је ових 6 вежби

Foto Shutterstock

Najnoviji podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da se gotovo trećina odraslih širom planete, što je oko 1,8 milijardi ljudi, nalazi u riziku od bolesti zbog nedovoljne fizičke aktivnosti.

SZO upozorava na zabrinjavajući trend fizičke neaktivnosti među odraslima koji se povećao za oko pet odsto između 2010. i 2022. godine. Ukoliko se ovaj trend nastavi, predviđa se da će procenat fizički nedovoljno aktivnog stanovništva biti povećan na 35 odsto do 2030. godine, navodi se na sajtu SZO. SZO preporučuje da odrasli imaju 150 minuta fizičke aktivnosti umerenog intenziteta ili 75 minuta intenzivne aktivnosti na nedeljnom nivou.

Fizička neaktivnost dovodi odrasle u veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani i moždani udari, kao i od dijabetesa tipa dva, demencije i karcinoma dojke i debelog creva. Najveće stope fizičke neaktivnosti zabeležene su u azijsko-pacifičkom regionu (48 odsto) i južnoj Aziji (45 odsto). U zapadnim zemljama sa visokim prihodima taj procenat je 28.

Najnoviji podaci takođe pokazuju da su žene manje fizički aktivne od muškaraca na globalnom nivou (34 odsto prema 29 odsto za muškarce), kao i da je fizička aktivnost najmanja kod osoba starijih od 60 godina. Bilo da se odlučite da vežbate umereno ili intenzivno, obavezno radite vežbe koje jačaju glavne mišiće tela - noge, leđa i stomak.


 

Čučanj u raskoraku

Stanite u raskorak, ruke ukrstite iza glave, laktove usmerite ka spolja. Čučnite, pa se ispravite, i nagnite se na levu stranu, laktom se približavajući levom boku. Vratite se u čučanj. Ponavljajte vežbu levom i desnom rukom u trajanju od po 30 sekundi.

 

Izdržaj za mišiće leđa

Lezite na stomak, ispružite ruke i noge, podignite ih od podloge, zajedno sa gornjim delom tela i glavom. Zadržite se nekoliko sekundi, pa se spustite na pod. Ponavljajte vežbu 30 sekundi.

Gornji i donji stomak

Lezite na leđa, ispružite i spojite noge, podignite ih uvis, ruke postavite iza glave, ramena odignutih od podloge. Spuštajte levu nogu prema podlozi, ali nemojte da je dodirnete. Vratite se u početni položaj, pa ponovite vežbu drugom nogom. Istovremeno menjajte strane, u trajanju od po 30 sekundi.

Ukrštanje

Lezite na leđa pa se odignite od podloge na šake i stopala. Oslanjajući se levom rukom i desnom nogom, obuhvatite desnom rukom stopalo leve noge. Ako ne možete da dohvatite stopalo, onda uhvatite nogu za list ili članak. Vratite se u početni položaj, ponovite vežbu drugom nogom. Ponavljajte vežbu 30 sekundi, naizmenično jednom pa drugom nogom.

Iskorak u stranu

Stanite u raskorak, ruke opružite pored tela. Iskoračite levom nogom u desnu stranu, blago savijenih kolena i desnom šakom dodirnite podlogu pored levog stopala. Zatim, iskoračite desnom nogom ulevo, i levom rukom dohvatite pod. Ponavljajte vežbu po 30 sekundi.

 

Skokovi

Stanite u raskorak, ruke prekrstite na grudima. Spojenih nogu odskočite u desnu, a odmah i u levu stranu, vratite se u sredinu, i skočite uvis šireći ruke i noge što više možete. Nastavite da vežbate ove pokrete narednih 30.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)