ŠTA BI MOGLO DA IZAZOVE NOVU PANDEMIJU: Svetska zdravstvena organizacija ažurirala listu najopasnijih virusa i bakterija

D.B.M.

03. 08. 2024. u 14:46

BROJ patogena koji bi mogli da izazovu sledeću pandemiju porastao je na više od 30! Svetska zdravstvena organizacija ove nedelje je ažurirala listu najopasnijih virusa i bakterija i sada su na njoj i virus gripa A, virus denge i virus majmunskih boginja.

ШТА БИ МОГЛО ДА ИЗАЗОВЕ НОВУ ПАНДЕМИЈУ: Светска здравствена организација  ажурирала листу најопаснијих вируса и бактерија

Foto Shutterstock

Više od 200 naučnika provelo je oko dve godine procenjujući dokaze o 1.652 vrste patogena. Među više od 30 planetarno opasnih virusa i bakterija našli su se i grupa koronavirusa poznata kao Sarbecovirus, koja uključuje kovid 19 - i virus koji izaziva bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS). Prethodne liste su uključivale specifične viruse koji izazivaju teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i MERS, ali ne i čitave podrodove kojima pripadaju. Na listi su i virus majmunskih boginja, koji je izazvao globalnu epidemiju mepoksa 2022. i nastavlja da se širi u džepovima centralne Afrike. Virus se smatra prioritetnim, a isto tako i virus variole, koji izaziva male boginje, uprkos tome što je iskorenjen 1980. godine. Ovaj virus bi, upozoravaju naučnici, s obzirom da se sve manje ljudi vakciniše, potencijalno mogli da koriste teroristi kao biološko oružje.

Foto Pixabay free images

 

Na listi je i mnogo virusa gripa A, uključujući podtip H5, koji je izazvao epidemiju kod goveda u Sjedinjenim Državama. Među pet novododatih bakterija su sojevi koji izazivaju koleru, kugu, dizenteriju, dijareju i upalu pluća. Dodata su i dva virusa glodara jer su skočili na ljude, sporadičnim prenosom sa čoveka na čoveka. Klimatske promene i povećana urbanizacija mogu povećati rizik od prenošenja ovih virusa na ljude, navodi se u izveštaju SZO. Virus nipah koji prenose slepi miševi ostaje na listi jer je smrtonosan i lako se prenosi kod životinja, a trenutno ne postoje terapije za zaštitu. Većina prioritetnih patogena trenutno je ograničena na određene regione, ali u SZO ističu da imaju potencijal da se šire globalno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SADA JE PRAVI TRENUTAK: Oslabite po šemi ugljeni hidrati - proteini