LEKOVITA PRIRODA: Celer, biljka koja čini čuda - Evo kako da pripremite čaj, sok, ili dodatak sa medom

Bojana Jovanović

06. 08. 2024. u 12:00

NAZIVAJU ga lekom za sve bolesti, čistačem organizma, glavnim saveznikom u mršavljenju…

ЛЕКОВИТА ПРИРОДА: Целер, биљка која чини чуда - Ево како да припремите чај, сок, или додатак са медом

Foto Shutterstock

Celer (lat. Apium graveolens) definitivno je jedna od najviše kotiranih biljaka kada je u pitanju njihova lekovitost, a dostupan je svima širom planete. Prema nekim podacima bio je poznat još Starim Grcima, te nije slučajno što u Homerovoj „Ilijadi“ Mirmidonovi konji pasu divlji celer koji raste u močvarama Troje, dok u „Odiseji“ on opisuje livade ljubičica i divljeg celera koje okružuju Kalipsinu pećinu.

Reč je o dvogodišnjoj zeljastoj biljci iz familije štitonoša (Apiaceae), koja se konzumira kako sveža, tako i termički obrađenja. Uz koren, stabljiku i list, koristi se i seme celera, i to kao začin.

Celer obiluje lekovitim materijama, poput flavonoid-apiina, koji deluje antioksidativno, etarskog ulja i aminokiseline asparagin. Dobar je izvor vlakana, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, vitamina C, B i B6 i brojnih drugih minerala. Energetska vrednost mu je veoma mala – 100 g korena sa lišćem sadrži tek oko 14 kalorija, a organizmu je potrebno više energije-kalorija da bi ga svario, od one unete, pa se često preporučuje u različitim dijetama.

Sadrži i etarska ulja i terpen, koji deluju protiv bakterija i gljivica u sluzokoži creva i mokraćnih puteva. Leči različita oboljenja nastala kao posledice stresa, ublažava astmu, prehladu, kašalj i bol u grlu, jačajući imunitet.

Foto Shutterstock

Pomaže, takođe, kod problema u vezi sa probavom, otklanja loš zadah i odličan je borac protiv prolećnog umora. Pominje se i da pojačava seksualnu želju, jer sadrži hormon androsteron. Nije to sve! Hemijsko jedinjenje kumarin, prisutno u celeru, zaustavlja štetno dejstvo slobodnih radikala, podstičući rad leukocita.

Pomenuti kompleks B vitamina jača nerve, stimuliše razmenu ugljenih hidrata u organizmu, čini kožu, kosu, oči i jetru zdravijima, a pritom poboljšava i rad creva. Uz to, snažan je saveznik u borbi protiv kancera, pogotovo onog koji napada creva, želudac, dojke, jajnike i pluća. Najbolje bi bilo da ga jedemo sirovog, mada je veoma zdrav i kad je kuvan ili pržen, kao nezaobilazni sastojak domaćih supa i sosova. No, ono što je postalo planetarni hit pre nekoliko godina, je sok od celera, pa da počnemo sa njim.

Čaj od celera

Ako želite da poboljšate varenje pijte svakog dana po šolju sveže pripremljenog čaja, posle jela. Za pripremu vam je potrebno 25 g korena celera, 25 g komorača, 25 g anisa, 25 g kima. Kašičicu ove mešavine prelijte šoljom rele vode, poklopite i procedite posle 10 minuta. Ukoliko vas muči gastritis napravite sledeći napitak i pijte po dve kašike, tri puta dnevno, 15 minuta pre obroka. Litrom ključale vode prelijte 40 g korena celera, poklopite i ostavite da odstoji osam sati.

Sok od celera

Ovaj sok slobodno možemo nazvati čudotvornim, jer utiče na pregršt različitih faktora. Smanjuje novi šećera i holesterola u krvi, pritisak, celulit, ublažava reumatske bolesti i giht u ranim fazama, reguliše menstrualni ciklus. Takođe, prema nedavno sprovedenom istraživanju, umanjuje rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti – ispitanici koji su najmanje tri puta nedeljno pili ovaj sok imali su 76 odsto manji rizik od dobijanja ovog oboljenja.

Za pripremu ovog soka koriste se samo stabljike, po 10 za jednu šolju, koliko bi bilo dobro da popijete ujutru, odmah po ustajanju, na prazan stomak, pola sata pre doručka. Najbolje bi bilo da ga napravite u sokovniku, jer onda nećete imati potrebe da ga cedite, a, ako ne možete, iseckajte stabljike na sitnije komade, usitnite u blenderu, pa, ako je još ostalo krupnijih komada koji vam smetaju prilikom pića, procedite ga i pijte odmah, svežeg.

Foto: Free Images Pixabay

 

Med i celer kod artritisa

Bolovi u leđima, problemi sa osteoporozom artrozom i artritisom biže znatno smanjeni, pa i izlečeni ako budete svakodnevno konzumirali ovaj med. Operite kilogram celera, sa lišćem, i sameljite na mašini za mlevenje mesa. Dobro operite tri limuna pa i njih sameljite, sa korom. Sjedinite ih sa celerom i ostavite da odstoji na tamnom mestu, sedem dana. Zatim procedite, dodajte 300 g meda, dobro promešajte, prespite u teglu i čuvajte u frižideru. Uzimajte po jednu kašiku meda tri puta dnevno, pre obroka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)