PO SAVETU ČUVENOG NARODNOG LEKARA VASE PELAGIĆA: Lekovita kafa od žira - Iznenadićete se koja su njena dejstva

Bojana Jovanović

12. 08. 2024. u 07:00

- DOĐI danas u pet kod nas kući na kafu od žira.

ПО САВЕТУ ЧУВЕНОГ НАРОДНОГ ЛЕКАРА ВАСЕ ПЕЛАГИЋА: Лековита кафа од жира - Изненадићете се која су њена дејства

Foto Shutterstock

Kada bi vam neko uputio ovakav poziv verujemo da biste se začudili, a ništa manje vas ne bi iznenadio ni ukus pomenutog napitka. Međutim, ova kafa sve je popularnija širom sveta, jer se jednostavno priprema a ima mnogobrojna lekovita svojstva.

Ni ukus joj nije rđav, bar tako kažu oni koji su je probali. Nije nalik našoj domaćoj kafi, nešto je gorčiji i sličniji aromi kestena, ali je boja napitka gotovo identična. Možete je zasladiti medom, dodati joj mleko ili čokoladu i na taj način joj obogatiti ukus i približiti je i najmlađima.

Odvajkada se žir koristi u ishrani i lečenju ljudi, jer je bogat ugljenim hidratima, proteinima, amino kiselinama, lipidima. Uz to, od minerala sadrži velike količine kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, mangana, cinka, bakra, hlora, gvožđa, fosfora, sumpora, nikla, hroma… Bogat je i vitaminima B6, B12, folatom, niacinom i riboflavinom.

Ovaj maleni plod hrasta sadrži i različite biološki aktivne komponente kao što su tanini, galna i elagična kiselina, koji poseduju antioksidativnu aktivnost, zbog čega usporava starenje i pomaže pri lečenju. Koristan je i kod rahitisa i anemije, jača srce i reguliše krvni pritisak, podiže nivo energije, poboljšava varenje i metabolizam.

Foto: Free Images Pixabay

Sadrži i tanine, složena jedinjenja oštre arome koja biljkama pomažu u odbrani od parazita. Kada se koriste u medicini, tanini imaju izraženo antibakterijsko i antifungicidno dejstvo. Ništa manje nije važno to što pomaže u regulisanju rada štitne žlezde, umanjuje bolove u kostima i zglobovima, ublažava menstrualne poteškoće, olakšava period trudnoće i dojenja...

Dakle, slobodno možemo reći da je pravo malo čudo.

Foto: Free Images Pixabay

Još je naš čuveni narodni lekar Vasa Pelagić u drugoj polovini 19. veka preporučivao kafu od žira prilikom lečenja mnogih bolesti, važno je samo bilo da se pije duže vremena u većim količinama. Isto „važi“ i danas.

A kako da je pripremite? Skoro pa isto kao i domaću kafu. Stavite da provri 100 ml vode i, kad proključa, dodajte kašičicu kafe od žira, promešajte i prespite u šolju. Prilikom ispijanja nekoliko puta promešajte napitak i popijte odmah sve, dok je sveže pripremljen. Kafu od žira možete koristiti i u pripremi namaza, tako što ćete pomešati podjednake količine meda i kafe, dobro ih sjediniti i potom naneti na hleb ili keks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OLIMPIJSKI KRUGOVI NA ZEMUNSKOM KEJU: Pariska priča o održivosti i najvećih svetskih događaja seže do Srbije