OPREZ - NA SUNCU MOGU DA IZGORE I USNE: A ako vam se to desi, evo šta da uradite

Bojana Jovanović

14. 08. 2024. u 07:00

KADA je zaštita od sunca u pitanju svi uglavnom vodimo računa o koži, često i kosi, a na usne zaboravljamo.

ОПРЕЗ - НА СУНЦУ МОГУ ДА ИЗГОРЕ И УСНЕ: А ако вам се то деси, ево шта да урадите

Foto Shutterstock

To nikako ne bi trebalo da radimo jer one, u poređenju sa ostatkom kože, imaju nižu koncentraciju melanina u sebi, kao i manje slojeva kože, zbog čega su podložnije nastanku opekotina.

Ako primetite da su vam se na usnama pojavili mehurići koji su simptom opekotina, veoma je bitno da ih ne dirate. Možete da nanesete tanak sloj pantenola, jogurta ili aloe vere, koje ste prethodno držali u frižideru. Ako to budete ponavljali nekoliko puta dnevno i, naravno, ne izlažete se suncu, mehurići bi trebalo da splasnu u periodu od tri do pet dana.

Takođe, možete na usnama 15 minuta držati deblju gazu natopljenu hladnim mlekom sa manjim procentom masti. Potom napravite pauzu pa ponovite postupak.

Sve dok imate akutnu fazu opekotina izbegavajte ulja i kreme s retinolom, AHA i BHA kiselinama i proizvode za usne koji sadrže mentu. I, koliko god vas bude "vuklo" to da uradite, ne ljuštite kožu s usana. Kada bude vreme za regeneraciju proces će otpočeti sam, a nova koža zameniće staru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI AMERIKANCI?! Snimak koji će obići planetu: Nikola Jokić se raskopčao, pa zapevao na sav glas baš ovu pesmu! (VIDEO)