RIBIZLA UBLAŽAVA TEGOBE SA VARENJEM: Bobičasto voće za upotrebu spolja i iznutra

I. K.

22. 08. 2024. u 07:00

MEĐU bobičastim voće posebno mesto pripada ribizli.

РИБИЗЛА УБЛАЖАВА ТЕГОБЕ СА ВАРЕЊЕМ: Бобичасто воће за употребу споља и изнутра

Foto Shutterstock

Ove sitne bobice lekovite su za upotrebu i spolja i iznutra.  Narodni travari izgnječene bobice su savetovali za obloge u slučaju povreda, posekotina i opekotina.

Bilo da se jedu sveže bobice ili u obliku soka ili džema, ribizla ima odlično laksativno delovanje. Ako se konzumira samo nekoliko dana zaredom, problem zatvora nestaje. S obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija podstiče rad creva i želuca i na prirodan način ubrzava probavu.

Blago delovanje čini ribizle pogodnim i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog creva. Koristi se kao tonik za apetit i ako se pojede pre obroka, pomaže boljoj probavi. Ribizla je poznata i kao diuretik jer podstiče eliminaciju mokraćne kiseline, što je korisno za obolele od gihta ili reumatskih bolesti.

Semenke unutar plodova ribizle sadrže gama-linolnu kiselinu, koja snižava povišeni krvni pritisak, bolove i upale, ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom. Semenke je dobro koristiti za ublažavanje PMS-a, alergija, napetosti i stresa, kao i psorijaze i ekcema.

Čaj stopirea zavisnost od kafe

UKOLIKO želite da smanjite unos kafe, poznavaoci lekovitog bilja savetuju čaj od lista crne ribizle. Ovak čaj je odlična zamena jer deluje blago stimulativno. Punu supenu kašiku suvog lista crne ribizle prelijte sa 200 ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Procedite i popijte nezaslađeno. Čaj se pije tri puta na dan (uvek sveže spremljen) između obroka.

Manje je poznat da je list crne ribizle veoma efikasan biljni lek za lečenje reumatizma, a posebno reumatoidnog artritisa. Pokazalo se da list ove biljke deluje odlično na sve tegobe koje nastaju od preterane, nekontrolisane i neadekvatne reakcije imunog sistema, pa se čaj, tinktura i ekstrakt ove biljke preporučuju i kod alergijskih tegoba (posebno alergijskog rinitisa).

List ribizle sadrži, pored flavonoida, i tanine što je posebno korisno za obolele od Kronove bolesti ili hronične upale debelog creva.

Korišćenje ulja i listova crne ribizle nema smisla ukoliko koristite kortikosteroide, ali može se kombinovati sa nesteroidnim protivupalnim lekovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

HRVATSKA GLEDA I NE VERUJE: Sin poznatog hrvatskog košarkaša odabrao da igra za Srbiju!