SAVET NOVOPEČENIM RODITELJIMA: Ovo su prekretnice u razvoju dvomesečnog mališana

Bojana Jovanović

06. 09. 2024. u 07:00

VAŠE dvomesečno dete je radoznalo, razrogačenih očiju, osmehuje se licima koje vidi i uključeno je u sve što se dešava oko njega.

САВЕТ НОВОПЕЧЕНИМ РОДИТЕЉИМА: Ово су прекретнице у развоју двомесечног малишана

Foto Shutterstock

 U ovom uzrastu bebe su društvene i vole interakciju, a mi vam otkrivamo kako će vaš mališan rasti, učiti i menjati se tokom ovog preslatkog perioda života.

Ovako će vam dete pokazati kako uči da se povezuje sa ljudima oko sebe: može samo sebe da umiri sisanjem svoje ruke; počinje da se smeši drugima; pokušava da pogleda mamu i tatu. Ako ste roditelji, bilo bi dobro da napravite kontakt „koža na kožu“ sa bebom - vaša toplina će pomoći da je umirite. Uz to, držite svog malenog blizu lica i uspostavite kontakt očima.

Ovo će mu pomoći da nauči vaše karakteristike. Obratite pažnju i na prekretnice u razvoju jezika i komunikacije, vaša beba će početi da obraća pažnju na zvukove i okretaće se prema njihovom izvoru, a krenuće i da guguće.

Vodite „razgovore“ sa njom kada bude gugutala, govoreći joj „bebećim“ glasom. Ta vrsta „priče“ veoma je važna jer će pomoći detetu da razvije jezičke i komunikacione veštine.

Foto Shutterstock

Razvijaće se i mozak vašeg naslednika u tom periodu, a, kako bude rastao, beban će početi da prati pogledom ljude i predmete, da biva nervozan kad mu je dosadno i obraća pažnju na lica koja vidi. Kada primetite da ga nešto posebno zanima, saki put izgovorite ime tog predmeta ili osobe.

Fizički će napredovati tako što će mu pokreti ruku i nogu biti gipkiji, a moći će i da gura dušek dok je na stomaku i drži podignutu glavicu. Dok beba leži na stomačiću stavite je ispred sebe i ohrabrujte da pomera glavu, ruke i noge tako što ćete pomerati igračke oko njega.

Mada se sve bebe razvijaju drugačije, trebalo bi da razgovarate sa svojim pedijatrom ako vaše dvomesečno dete: ne može ustima da se priljubi uz dojku ili flašicu tokom hranjenja; „gubi“ mnogo majčinog mleka ili formule iz usta tokom sisanja; ne smeje se ljudima; ne prinosi ruke ustima; nema reakciju na glasne zvukove; ne prati pogledom ljude i predmete dok se kreću; ne može da drži glavu podignutu dok je na stomaku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner usred Ju-Es opena leti iz tenisa zbog dopinga?!