NE LJUŠTITE IH I NE BACAJTE: Pet vrsta kora voća i povrća koje pomažu zdravlju (FOTO)
MNOGI ne znaju da kore voća i povrća koje lako odbacujemo zapravo mogu da budu korisne za naše zdravlje.

Foto Shutterstock
Istraživanje objavljeno u časopisu Molecules sugeriše da kore voća i povrća mogu da budu dragocen izvor hranljivih materija i bioaktivnih jedinjenja. Ove kore su bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, što doprinosi opštem zdravlju i dobrobiti. Ako se pitate koje kore voća i povrća su najzdravije, evo nekoliko koje ne bi trebalo uvek ljuštiti.

Foto Shutterstock
Kora jabuke
Poznata izreka "jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van" važi ne samo za samu jabuku, već i za njenu koru. Kora ove voćke je bogata dijetalnim vlaknima koja stimulišu varenje i pomažu u održavanju linije. Takođe sadrži kvercetin, snažan antioksidans koji smanjuje upalu i rizik od hroničnih bolesti. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA), sveža (sirova) jabuka sa korom ima oko 332% više vitamina K, 142% više vitamina A, 115% više vitamina C, 20% više kalcijuma i do 19% više kalijuma u poređenju sa oljuštenom.

Foto Shutterstock
Kora šargarepe
Koru šargarepe koju obično ljuštimo (bez nekog posebnog razloga, osim estetskog) i bacamo zapravo je bogata važnim hranljivim materijama, uključujući vlakna, vitamine A, C i K, kao i antioksidanse. Poznato je da poboljšava vid zbog visokog sadržaja beta-karotena, dobra je za zdravlje kože i jačanje imunog sistema. Šargarepu sledeći put jednostavno samo dobro operite.

Foto Shutterstock
Kora krompira
Za razliku od uobičajene prakse, krompir se može jesti i sa korom - da, jestiva je. U stvari, nutritivno je bogatiji sa korom, jer ista sadrži hranljive materije, uključujući vlakna, kalijum, vitamin C i vitamin B. Takođe, bogata je flavonoidima koji imaju antimikrobna, antifungalna i antialergijska svojstva.
Praktičan savet: Krompir dobro operite i kuvajte ili pecite s korom. Takođe, začinjena kora može posebno da se ispeče kao ukusna grickalica.

Foto Shutterstock
Kora krastavca
Postoji više vrsta krastavaca, ali većina se može jesti sa korom ili delimično oljuštena. Kora krastavca je dobar izvor vlakana i sadrži vitamine A, C i K. Takođe ima hidratantna svojstva i pomaže u održavanju zdrave kože. Pored toga, kora je bogata antioksidansima koji odlični borci protiv oksidativnog stresa.

Foto Shutterstock
Kora pomorandže
Pomorandža je ovde izuzetak u smislu da je neophodno oljuštiti je, ali da li ste znali baš kao i samo voće, puna vitamina C, vlakana i flavonoida koji su odlični za imuni sistem, dok esencijalna ulja u kori imaju antiinflamatorna i antimikrobna svojstva.
Praktičan savet: Umesto da bacite koru, možete je rendati i koristiti za aromatizaciju jela, kao što su kolači ili salate. Koru možete sušiti i koristiti za čaj ili praviti domaći liker od pomorandže.
(zdravlje.kurir)
Preporučujemo

UBLAŽITE SIMPTOME - HRANOM: Preporuka stručnjaka - Ako imate psorijazu jedite brokoli
28. 10. 2024. u 06:45

ČUDOTVORNA KURKUMA: Efikasan saveznik u borbi protiv mnogih zdravstvenih problema
29. 09. 2024. u 12:00

MUČE VAS NADUTOST I GASOVI? Uz ovu ishranu rešićete se tih problema (JELOVNIK)
06. 10. 2024. u 07:00

HOR ĆE PEVATI NA SAHRANI: Ovako će Saša Popović biti ispraćen na večni počinak, opelo će služiti više sveštenika
KREATIVNI direktor "Granda" Saša Popović preminuo je 1. mata u bolnici u Parizu, a u četvrtak će biti sahranjen na Bežanijskom groblju i njegovi najmiliji će ga ispratiti uz hor.
04. 03. 2025. u 17:37

"BIĆETE UHAPŠENI ILI PROTERANI" Tramp zapretio studentima ako započnu nezakonite proteste
AMERIČKI predsednik Donald Tramp zapretio je da će ukinuti savezno finansiranje fakultetima, školama i univerzitetima koji omogućavaju „nezakonite proteste“.
04. 03. 2025. u 15:24

"HOĆU EUTANAZIJU" Vedrana Rudan donela odluku: "Rekla sam deci da je gotovo, neću da umirem na rate"
ZA lečenje joj je bilo potrebno dosta novca, a deo je stigao iz Srbije, od direktora izdavačke kuće koja objavljuje njena dela.
03. 03. 2025. u 09:53
Komentari (0)