JAČI MAMURLUK ZBOG KVERCITINA: Zanimljivi rezultati istraživanja o crnom vinu
ISTRAŽIVAČI s Univerziteta u Kaliforniji utvrdili su zbog čega mnogi nakon konzumiranja vina imaju jak mamurluk.

Foto Shutterstock
Endrju Voterhaus, profesor enologije, kazao je za The Conversation da crveno vino sadrži mnogo kvercetina, koji utiče na sposobnost tela da pravilno prerađuje alkohol.
Kvercetin je fenolno jedinjenje koje se nalazi u kožici grožđa. U crvenom vinu ima više kvercetina nego u belom vinu jer ljuske crvenog grožđa ostaju duže tokom procesa fermentacije.
Istraživači su analizirali kako kvercetin usporava proces razgradnje enzima acetaldehida, koji se proizvodi u ljudskom telu pri razgradnji alkohola. Rezultati su potvrdili da je kvercetin bio snažan inhibitor u ovom procesu.
Kvercetin glukuronid ometa metabolizam i stvara dodatni acetaldehid za cirkulaciju - što uzrokuje upale i glavobolje.

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

ISPOVEST RADNICE: "Kad biste ovo znali, nikad ne biste kročili na kruzer"
DRUŠTVENIM mrežama kruže viralni snimci u kojima osoba koja se predstavlja kao radnica na kruzeru deli detalje iz života na brodu. U jednom takvom videu podelila je niz fotki u kojima tvrdi da otkriva tajne života na kruzeru i tako šokirala mnoge.
05. 07. 2025. u 11:33
Komentari (0)