ŠTA JESTI KAD "PRORADI" GASTRITIS? Upaljenom želucu prija bareno, evo kakve obroke da spremite (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

03. 02. 2025. u 07:00

UKOLIKO vas često muči osećaj žarenja i bola u želucu, naročito posle jela, moguće je da patite od gastritisa.

ШТА ЈЕСТИ КАД ПРОРАДИ ГАСТРИТИС? Упаљеном желуцу прија барено, ево какве оброке да спремите (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

 Ovo stanje podrazumeva upalu želudačne sluznice, koja često nastaje i usled upotrebe nesteroidnih protivupalnih lekova (antireumatici, brufen, lekovi protiv bolova i upala), ali i kod svih onih koji duže vreme upotrebljavaju više lekova. Zato bi, da bi se smanjili štetni efekti, lekove trebalo uzimati posle jela ili tokom jela.

Vrlo često gastritis nastaje kao posledica infekcije helikobakterijom. U tom slučaju treba uraditi dijagnostiku na prisustvo ove bakterije i potražiti pomoć gastroenterologa. Da biste uspešno eliminisli simptome gastritisa veoma je bitan izbor namirnica kao i prehrambene navike.

Gastritis od pacijenta zahteva, pre svega, da se hrani umereno, da jede malo i često. Kod gastritisa nema prejedanja i obilnih obroka. Voda se pije uvek 20 minuta pre jela, a ne tokom ili nakon obroka. Važno je i da se izbegava "grickanje" između obroka.

Prva pomoć kod gastritisa je unošenje fermentisanih mlečnih proizvoda u ishranu. Međutim, mnogima koji pate od gastritisa upravo smetaju kiselo mlečni proizvodi, jer im stvaraju kiselinu ili mučninu. U tom slučaju, dijeta za gastritis mora biti bazirana na barenom povrću.

Na listi namirnica koje nikako ne prijaju iritiranoj sluznici želuca su agrumi ili citrusno voće (limun, pomorandža, grejp), alkohol (žestoka pića, vino, pivo, likeri), čokolada, crni hleb, grickalice, jagode, kafa, kocka za supu, koncentrat paradajza, kečap, loj i mast, med, mladi luk, sirće, paprika i voćni sokovi.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik koji ne pokreće tegobe uzrokovane gastritisom:

Foto Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: projara sa spanaćem i mladim sirom

Užina: ananas

Ručak: plava riba i bareni krompir

Večera: kuvano sočivo

Foto: Shutterstock

Utorak

Doručak: dve kriške hleba sa namazom od humusa, čaša jogurta ili kefira ako prija

Užina: šaka badema

Ručak: testenina sa prelivom od belog pilećeg mesa ne mnogo začinjenim

Večera: palenta sa mladim sirom

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: dva meko barena jaja, kriška hleba, zelena salata

Užina: banana

Ručak: šnicle od soje, bareno povrće kao prilog

Večera: kukuruzne pahuljice sa jogurtom

Foto Shutterstock

Četvrtak

Doručak: ovsena kaša sa jogurtom, bananom i bademima

Užina: jabuka pečena ili sveža

Ručak: krem-čorba od barenog povrća sa pilećim mesom

Večera: dva meko barena jaja, kriška hleba hleba, bareno povrće

Foto: Free Images Pixabay

Petak

Doručak: domaća pašteta od plave ribe, dve kriške hleba

Užina: kompot od jabuka

Ručak: belo pileće meso na žaru, kriška hleba, salata od barene cvekle

Večera: projara sa sirom i spanaćem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČESTO RAZMIŠLJAM DA SE POVUČEM: Simona Halep odlazi u penziju?