ŠTA JESTI KAD "PRORADI" GASTRITIS? Upaljenom želucu prija bareno, evo kakve obroke da spremite (JELOVNIK)
UKOLIKO vas često muči osećaj žarenja i bola u želucu, naročito posle jela, moguće je da patite od gastritisa.

Foto Shutterstock
Ovo stanje podrazumeva upalu želudačne sluznice, koja često nastaje i usled upotrebe nesteroidnih protivupalnih lekova (antireumatici, brufen, lekovi protiv bolova i upala), ali i kod svih onih koji duže vreme upotrebljavaju više lekova. Zato bi, da bi se smanjili štetni efekti, lekove trebalo uzimati posle jela ili tokom jela.
Vrlo često gastritis nastaje kao posledica infekcije helikobakterijom. U tom slučaju treba uraditi dijagnostiku na prisustvo ove bakterije i potražiti pomoć gastroenterologa. Da biste uspešno eliminisli simptome gastritisa veoma je bitan izbor namirnica kao i prehrambene navike.
Gastritis od pacijenta zahteva, pre svega, da se hrani umereno, da jede malo i često. Kod gastritisa nema prejedanja i obilnih obroka. Voda se pije uvek 20 minuta pre jela, a ne tokom ili nakon obroka. Važno je i da se izbegava "grickanje" između obroka.
Prva pomoć kod gastritisa je unošenje fermentisanih mlečnih proizvoda u ishranu. Međutim, mnogima koji pate od gastritisa upravo smetaju kiselo mlečni proizvodi, jer im stvaraju kiselinu ili mučninu. U tom slučaju, dijeta za gastritis mora biti bazirana na barenom povrću.
Na listi namirnica koje nikako ne prijaju iritiranoj sluznici želuca su agrumi ili citrusno voće (limun, pomorandža, grejp), alkohol (žestoka pića, vino, pivo, likeri), čokolada, crni hleb, grickalice, jagode, kafa, kocka za supu, koncentrat paradajza, kečap, loj i mast, med, mladi luk, sirće, paprika i voćni sokovi.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik koji ne pokreće tegobe uzrokovane gastritisom:

Foto Shutterstock
Ponedeljak
Doručak: projara sa spanaćem i mladim sirom
Užina: ananas
Ručak: plava riba i bareni krompir
Večera: kuvano sočivo

Foto: Shutterstock
Utorak
Doručak: dve kriške hleba sa namazom od humusa, čaša jogurta ili kefira ako prija
Užina: šaka badema
Ručak: testenina sa prelivom od belog pilećeg mesa ne mnogo začinjenim
Večera: palenta sa mladim sirom

Foto: Free Images Pixabay
Sreda
Doručak: dva meko barena jaja, kriška hleba, zelena salata
Užina: banana
Ručak: šnicle od soje, bareno povrće kao prilog
Večera: kukuruzne pahuljice sa jogurtom

Foto Shutterstock
Četvrtak
Doručak: ovsena kaša sa jogurtom, bananom i bademima
Užina: jabuka pečena ili sveža
Ručak: krem-čorba od barenog povrća sa pilećim mesom
Večera: dva meko barena jaja, kriška hleba hleba, bareno povrće

Foto: Free Images Pixabay
Petak
Doručak: domaća pašteta od plave ribe, dve kriške hleba
Užina: kompot od jabuka
Ručak: belo pileće meso na žaru, kriška hleba, salata od barene cvekle
Večera: projara sa sirom i spanaćem
Preporučujemo

DžEJ DI VENS UDARIO NA ZELENSKOG: To što on radi je apsurdno
U INTERVJUU za internet portal UnHerd , američki potpredsednik Džej Di Vens nazvao je napade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na SAD „neproduktivnom retorikom“ i „apsurdnim“.
15. 04. 2025. u 10:27

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"SINA SMO SAHRANILI U NIKŠIĆU" Željko Samardžić o najvećoj životnoj tragediji: "To je bila tuga za sve nas"
PEVAČ progovorio o bolnoj temi.
15. 04. 2025. u 10:18
Komentari (0)