UTIČE NA METABOLIZAM, POPRAVLJA RASPOLOŽENJE: Spremite neki od ovih doručaka i sa više energije izgurajte dan (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

14. 06. 2025. u 07:00

SMANjENA koncentracija, razdražljivost, umor i lošije raspoloženje mogu da se jave kao posledica preskakanja najvažnijeg obroka u danu - doručka.

УТИЧЕ НА МЕТАБОЛИЗАМ, ПОПРАВЉА РАСПОЛОЖЕЊЕ: Спремите неки од ових доручака и са више енергије изгурајте дан (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Jer, nakon celonoćnog posta, telo je iscrpelo zalihe energije, pa mu je potreban kvalitetan obrok kako bi pravilno započelo dan. Osim toga, oni koji redovno doručkuju imaju stabilniji nivo šećera u krvi, ređe osećaju potrebu za nezdravim grickalicama i imaju manji rizik od gojaznosti.

Prvi obrok u danu utiče i na metabolizam - pomaže mu da se pokrene i pravilno funkcioniše tokom dana. Preskakanje doručka usporava metabolizam i povećava verovatnoću da tokom dana unesemo više kalorija nego što je potrebno, tvrde pojedini stručnjaci.

Foto: Shutterstock

Kada je o izboru namirnica za doručak reč, idealno je da doručak bude bogat vlaknima, složenim ugljenim hidratima, proteinima i zdravim mastima. Ovas, integralni hleb, jaja, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, voće i povrće su odličan izbor. Treba izbegavati rafinisane šećere i prerađenu hranu, jer daju kratkotrajan osećaj sitosti i remete nivoe energije.

Preporučuje se da namirnice za doručak potiču iz sopstvenog podneblja. Hrana koja je proizvedena u lokalnim uslovima najčešće je nutritivno pogodnija za ljude iz tog regiona. Na primer, u našim krajevima to mogu biti domaći sirevi, jaja sa seoskog imanja, med, orašasti plodovi, bobičasto voće i sezonsko povrće. Takva hrana se lakše vari, sadrži manje aditiva i obično je svežija.

Lokalna ishrana podržava i zdrav mikrobiom creva, jer je često bogata vlaknima i korisnim bakterijama. Takođe, sezonski i lokalni proizvodi su bolji za životnu sredinu i lokalnu ekonomiju. Kad jedemo ono što priroda nudi u našem okruženju, hranimo se u skladu s ritmom prirode.

Evo kako bi mogao da izgleda doručak za radnu nedelju:

Foto: Shutterstock

PONEDELjAK

Domaći doručak sa jajima i povrćem. Bogato proteinima, zdravim mastima i vlaknima i pruža dug osećaj sitosti.
- Jaja (2 kom.) - 120 g
- Mladi sir (punomasni, domaći) - 60 g
- Hleb od celog zrna - 60 g (2 kriške)
- Krastavac i paradajz - 150 g
- Maslinovo ulje (za salatu) - 1 kašičica (5 g)

Foto Shutterstock

UTORAK

Proja sa jogurtom i voćem. Kombinacija lokalnih žitarica i fermentisanih mlečnih proizvoda sa vlaknima iz voća.
- Domaća proja (bez mnogo ulja) - 100 g
- Jogurt 2,8% mm - 200 ml
- Jabuka - 150 g
- Orah (ceo) - 10 g (2-3 polovine)

Foto Shutterstock

SREDA

Ovsena kaša sa semenkama i voćem. Lagana i bogata vlaknima, odlična za zdravlje creva i stabilan šećer u krvi.

- Ovsene pahuljice - 50 g
- Mleko ili biljni napitak (nezaslađen) - 150 ml
- Sezonsko voće (npr. borovnice ili kruška) - 100 g
- Lanene/semenke bundeve - 10 g
- Med - 1 kašičica (5 g)

Foto: Shutterstock

ČETVRTAK

Integralni hleb sa mladim sirom i paprikom. Lokalni i jednostavan obrok koji nudi dobar balans makronutrijenata.
- Hleb od raži ili heljde - 60 g
- Mladi kravlji sir - 70 g
- Paprika ili rotkvice - 100 g
- Maslinovo ulje (na povrće) - 1 kašičica (5 g)
- Kuvano jaje (1 kom) - 60 g

Foto Shutterstock

PETAK

Domaći grčki tip doručka. Inspiracija iz Mediterana, ali sa domaćim namirnicama - idealno za kraj radne nedelje.
- Kuvano jaje - 1 kom (60 g)
- Masline - 15 g
- Feta sir ili sličan slani sir - 50 g
- Domaći hleb ili pita sa integralnim brašnom - 60 g
- Paradajz i krastavac - 150 g
- Maslinovo ulje - 1 kašičica (5 g)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROBIJENE BARIKADE ISPRED KAPITOLA: Haos u Vašingtonu, masovna hapšenja i veliki neredi (VIDEO)