UTIČE NA METABOLIZAM, POPRAVLJA RASPOLOŽENJE: Spremite neki od ovih doručaka i sa više energije izgurajte dan (JELOVNIK)
SMANjENA koncentracija, razdražljivost, umor i lošije raspoloženje mogu da se jave kao posledica preskakanja najvažnijeg obroka u danu - doručka.

Foto Shutterstock
Jer, nakon celonoćnog posta, telo je iscrpelo zalihe energije, pa mu je potreban kvalitetan obrok kako bi pravilno započelo dan. Osim toga, oni koji redovno doručkuju imaju stabilniji nivo šećera u krvi, ređe osećaju potrebu za nezdravim grickalicama i imaju manji rizik od gojaznosti.
Prvi obrok u danu utiče i na metabolizam - pomaže mu da se pokrene i pravilno funkcioniše tokom dana. Preskakanje doručka usporava metabolizam i povećava verovatnoću da tokom dana unesemo više kalorija nego što je potrebno, tvrde pojedini stručnjaci.

Foto: Shutterstock
Kada je o izboru namirnica za doručak reč, idealno je da doručak bude bogat vlaknima, složenim ugljenim hidratima, proteinima i zdravim mastima. Ovas, integralni hleb, jaja, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, voće i povrće su odličan izbor. Treba izbegavati rafinisane šećere i prerađenu hranu, jer daju kratkotrajan osećaj sitosti i remete nivoe energije.
Preporučuje se da namirnice za doručak potiču iz sopstvenog podneblja. Hrana koja je proizvedena u lokalnim uslovima najčešće je nutritivno pogodnija za ljude iz tog regiona. Na primer, u našim krajevima to mogu biti domaći sirevi, jaja sa seoskog imanja, med, orašasti plodovi, bobičasto voće i sezonsko povrće. Takva hrana se lakše vari, sadrži manje aditiva i obično je svežija.
Lokalna ishrana podržava i zdrav mikrobiom creva, jer je često bogata vlaknima i korisnim bakterijama. Takođe, sezonski i lokalni proizvodi su bolji za životnu sredinu i lokalnu ekonomiju. Kad jedemo ono što priroda nudi u našem okruženju, hranimo se u skladu s ritmom prirode.
Evo kako bi mogao da izgleda doručak za radnu nedelju:

Foto: Shutterstock
PONEDELjAK
Domaći doručak sa jajima i povrćem. Bogato proteinima, zdravim mastima i vlaknima i pruža dug osećaj sitosti.
- Jaja (2 kom.) - 120 g
- Mladi sir (punomasni, domaći) - 60 g
- Hleb od celog zrna - 60 g (2 kriške)
- Krastavac i paradajz - 150 g
- Maslinovo ulje (za salatu) - 1 kašičica (5 g)

Foto Shutterstock
UTORAK
Proja sa jogurtom i voćem. Kombinacija lokalnih žitarica i fermentisanih mlečnih proizvoda sa vlaknima iz voća. Foto Shutterstock
- Domaća proja (bez mnogo ulja) - 100 g
- Jogurt 2,8% mm - 200 ml
- Jabuka - 150 g
- Orah (ceo) - 10 g (2-3 polovine)
SREDA
Ovsena kaša sa semenkama i voćem. Lagana i bogata vlaknima, odlična za zdravlje creva i stabilan šećer u krvi.
- Mleko ili biljni napitak (nezaslađen) - 150 ml
- Sezonsko voće (npr. borovnice ili kruška) - 100 g
- Lanene/semenke bundeve - 10 g
- Med - 1 kašičica (5 g)

Foto: Shutterstock
ČETVRTAK
Integralni hleb sa mladim sirom i paprikom. Lokalni i jednostavan obrok koji nudi dobar balans makronutrijenata. Foto Shutterstock
- Hleb od raži ili heljde - 60 g
- Mladi kravlji sir - 70 g
- Paprika ili rotkvice - 100 g
- Maslinovo ulje (na povrće) - 1 kašičica (5 g)
- Kuvano jaje (1 kom) - 60 g
PETAK
Domaći grčki tip doručka. Inspiracija iz Mediterana, ali sa domaćim namirnicama - idealno za kraj radne nedelje.
- Kuvano jaje - 1 kom (60 g)
- Masline - 15 g
- Feta sir ili sličan slani sir - 50 g
- Domaći hleb ili pita sa integralnim brašnom - 60 g
- Paradajz i krastavac - 150 g
- Maslinovo ulje - 1 kašičica (5 g)

PORODICE U ŠOKU NAKON ŠTO SU OTVORILE KOVČEGE SA TELIMA: Nove bizarnosti nakon pada aviona u Indiji
SIN žene koja je poginula u padu aviona kompanije Air India izjavio je za Bi-Bi-Si da su u kovčegu s telom njegove majke pronađeni i „drugi ostaci“.
23. 07. 2025. u 16:49

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (0)