DETALJNA PROGNOZA ZA LETO: Evo kakvo nam vreme donose meseci koji su pred nama

Novosti online

16. 06. 2024. u 16:11

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod na svom sajtu objavio je sezonsku vremensku prognozu po mesecima koji su pred nama. Kako je navedeno biće suše i toplotnih talasa, i temperauture će ići iznad proseka.

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО: Ево какво нам време доносе месеци који су пред нама

FOTO: Arhiva novosti

Jul 2024: Suša i toplotni talasi, toplije od proseka

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za stepen do dva u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za za stepen do dva u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31,2 stepeni. Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Avgust 2024: Još toplije od jula

Prema sezonskoj prognozi RHMZ, srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za jedan do dva stepena u odnosu na višegodišnji.

FOTO: Arhiva novosti

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31,4 stepeni. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće, takođe, ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Septembar 2024: U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, u drugoj polivini stiže kasno leto

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.6ºS. U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Centralnoj, Južnoj i Jugozapadnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 49 mm.

Vremenska prognoza za sutra

U Srbiji će sutra, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, samo ponegde u zapadnim, centralnim i južnim predelima, uz lokalni razvoj oblačnosti, kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom. Vetar slab, severni i severozapadni.

Najniža temperatura od 15 do 20, najviša od 30 do 33 stepena Celzijusa. U Beogradu sutra promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, pre podne i sredinom dana na širem području grada moguća je kratkotrajna kiša ili pljusak. Vetar slab, severni i severozapadni. Najniža temperatura od 18 do 20, najviša oko 31 stepen Celzijusa.

U Srbiji sledećih sedam dana pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 31 do 35 stepeni, a od srede dnevni maksimumi će biti i iznad 35 stepeni Celzijusa.

U urbanim sredinama tropske noci. Od nedelje, 23. juna očekuje se manji pad temperature i, uz promenljivu oblačnost, nestabilno vreme sa uslovima za lokalne pljuskove sa grmljavinom.

BONUS VIDEO: MOGU TRAJATI OKO 100 GODINA: Montažne kuće idealne za bračne parove- Nekoliko minuta sa...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOSOVO JE SRBIJA: Španci lupili šamar Albancima na EURO 2024, poslali jaku poruku (VIDEO)