SA VOŽDOVCA POLEĆE LOVAC NA DRONOVE: Sova hunter u timu najboljih tehnoloških inovacija Srbije

PKS

01. 03. 2022. u 07:00

IZUM Gorana Stančevića iz Beograda, dron-lovac za hvatanje mrežom ptica i pasa lutalica i obaranje dronova čiji je let zabranjen u određenim vazdušnim zonama, dobio je nagradu na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji.

СА ВОЖДОВЦА ПОЛЕЋЕ ЛОВАЦ НА ДРОНОВЕ: Sоva hunter у тиму најбољих технолошких иновација Србијe

Dron - "Sova hanter", Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

Goran, pripadnik 890. helikopterske eskadrile Vojske Srbije, nije počeo sa razvojem svoje ideje iz garaže, već kako sam kaže, „iz ormara“ stana u beogradskoj opštini Voždovac. Višegodišnja testiranja ovog „vojnika“ i inovatora, na kraju su iznedrila patent Sova hunter za koji Goran veruje da će put sveta krenuti narednih meseci jer, u toku su pregovori sa potencijalnim inokupcima.

„Ideja se rodila sada već davne 2016, dok sam radio na aerodromu Batajnica gde se pojavio veliki broj ptica, svraka, vrana i vetruški“, priča Stančević. Ptice upadaju u motore aviona ili se sudaraju sa letelicama, prave velike materijalne štete i izazivaju gubitke ljudskih života.

Kako bi pomogao da se ovi, po ljudske živote potencijalno opasni događaji izbegnu, napravio je prvu verziju drona koji mrežama lovi po nebu i zemlji. Nakon brojnih testova i izmena, 2018. rodio se „lovac na sove“.

Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

„Pored hvatanja ptica i njihovog uklanjanja iz vazdušnog prostora aerodroma ili sa zemljišta velikih kompanija koje se bave proizvodnjom hrane, patent se pokazao i kao efikasno sredstvo kojim se mogu hvatati komercijalni dronovi koji lete u zabranjenim zonama vazdušnog prostora“, kaže Goran.

Prva zamisao da se napravi ovaj proizvod pojavila se tokom njegovog službovanja na aerodromu u Batajnici. Izlegla se u stanu koji Goran koristi i kao radionicu. Od ideje do realizacije, put je bio trnovit:

Goran Stančević, Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

„U samom startu nisam mogao da nađem lake materijale koji su mi bili potrebni za izradu višemrežnog bacača mreža. Na tržištu nije bilo dronova koji mogu poneti teret veći od jednog kilograma...“, priseća se problema na koje je nailazio radeći danju i noću na svom izumu.

Da nije bilo podrške supruge Marine, ćerke Gorane i Zorane, srpski lovac na ptice i dronove ne bi ugledao svetlost neba. Zato, Goran posnosno ističe, porodica je njegov najvažniji tim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)