EU OSTAJE BEZ PLINA, SLEDI RECESIONI ŠOK: Energetska kriza u Evropi se dodatno zahuktava i gura kontinent u kataklizmu

E. B. TALIJAN

07. 07. 2022. u 08:23

ENERGETSKA kriza na Starom kontinentu se dodatno zahuktava i preti da izazove ekonomsku kataklizmu.

ЕУ ОСТАЈЕ БЕЗ ПЛИНА, СЛЕДИ РЕЦЕСИОНИ ШОК: Енергетска криза у Европи се додатно захуктава и гура континент у катаклизму

Foto AP

EU se sprema za potpuni prestanak snabdevanja ruskim gasom. Upozorenja koja se odnose na pad evropskih ekonomija, zbog nestašice plavog goriva, sve su glasnija. Naši stručnjaci upozoravaju da ako Nemačka ostane bez gasa, cela Evropa će osetiti recesioni šok. Posledice neće zaobići ni našu zemlju.

Blumberg ocenjuje da je prirodni gas ključni pokretač globalne inflacije. Taj energent beleži ekstremne skokove cena, a u Evropi taj rast dostiže oko 700 odsto od početka prošle godine. Ukratko, gas je sada rival nafti, kao gorivu koje oblikuje geopolitiku.

Glavni gasovod, "Severni tok 1", kojim ruski gas stiže u Nemačku trebalo bi da bude zatvoren od 11. jula na deset dana zbog redovnog održavanja, a raste strah da ga Moskva možda neće ponovo otvoriti. Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ističe da sledi težak period kada počne zima za Evropu, a time i za Srbiju, jer naša zemlja nije izolovano ostrvo.

- Kada najveća ekonomija u Evropi, Nemačka, bude snažno pogođena, šta da očekuju manje zemlje - kaže za "Novosti" Savić.

- Nemačke kompanije sada funkcionišu normalno u Srbiji, imaju gas po povoljnim cenama, radnike, dobru infrastrukturu. Ali kada počnu da se gase njihove firme u Nemačkoj, to će se vrlo brzo odraziti na nemačka preduzeća u našoj zemlji. Smanjiće se proizvodnja, jer ovde ne pravimo finalne proizvode, nego uglavnom komponente.

Kako dodaje, Nemačka je naš najveći spoljnotrgovinski partner, te bi osim ove direktno posledice, to imalo uticaja i na ukupnu saradnju. On naglašava da će Srbija, osim sa ekonomskim teškoćama morati da se suoči dodatno i sa snažnim političkim pritisicima koji su sve jači.

- EU je generator nestabilnosti evropske i svetske ekonomije - ocenjuje Savić.

- Misle da u svojim rukama drže nož i pogaču, kao da ne postoji drugi deo sveta. Jedna tako snažna ekonomija, kao što je Nemačka, sledeći diktat SAD, puca sama sebi u nogu. Nisam siguran da će građani EU moći da prihvate da su stanovi hladni, da preduzeća prestaju da rade. Moguće je da dođe do socijalnih nemira.

Direktor Republičkog zavoda za statitisku Miladin Kovačević ističe da industrija ne može da preživi bez gasa i nafte, ali ukazuje i da se širom sveta na ugalj vraćaju termoelektrane i fabrike čelika.

- Na nekoj tankoj niti se drži snabdevanje gasom moćne nemačke industrije - navodi Kovačević.

- Ako i to prestane, kriza može biti toliko teška da će cela Evropa osetiti, ne recesiju, nego šok, recesioni šok koji će nastupiti.

On ističe da početak smirivanja inflacije u Srbiji može da se očekuje u julu, a u evropskim zemljama krajem leta.

EVROZONA SADA DRASTIČNO U PADU

NEMAČKA vlada je saopštila prošle nedelje da je u pregovorima da spase svog energetskog giganta, kompaniju "Uniper", koja gubi oko 30 miliona evra dnevno, jer mora da pokrije nedostajući ruski gas po rastućim cenama na tržištu. Dojče banka ukazuje na rastući rizik od neposredne nemačke recesije u kontekstu racionalizacije energije. Banka Morgan Stanli procenjuje da će cela evrozona biti u padu do kraja godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)