STEČAJ ZA KUPOVINU IZ FOTELJE: Mediji slute bankrot Sandija Češka

S. B.

07. 07. 2023. u 16:01

NARUČUJTE iz fotelje, lek za kičmu, spavajte na najudobnijim dušecima, kuvajte bez ulja, na pari.... Slovečka firma "Studio Moderna" koja je pokrenula najpopularniju TV prodaju u regionu, mogla bi da okači katanac. Mediji uveliko slute bankrot osnivača ove firme i najpoznatijih brendova iz njihove ponude - Sandija Češka. Ova prodaja u Srbiji zasad funkcioniše bez problema, a ukoliko matica ode u stečaj, postoji mogućnost da za sobom povuče i regionalne firme. Baš kao što je moguće i da nastavi da radi nesmetano.

СТЕЧАЈ ЗА КУПОВИНУ ИЗ ФОТЕЉЕ: Медији слуте банкрот Сандија Чешка

Foto AP

Sandi Češko je prošle godine svrstan među deset najbogatijih Slovenaca sa imovinom od 200 miliona evra. Sada je osnivač "Dormea" i ostalih brendova u poslovnoj krizi. Sam je priznao da zaposlenima kasne plate, ali poručuje da se ne predaje. U Srbiji je "Studio Moderna" osnovan 1996. godine kao preduzeće za trgovinu i eksport-import sa većinskim učešćem stranog kapitala. Jedini vlasnik je "Studio Moderna holdings investments" iz Holandije. Prodaju četiri osnovne marke kroz maloprodajne i veleprodajne kanale u Srbiji.

Ni u Srbiji im, međutim, ne cvetaju ruže. Poslednji finasijski izveštaj pokazuje da je ova firma prošlu godinu završila sa gubitkom od 432,7 miliona dinara, dok je godinu pre bila u "minusu" skoro 139 miliona dinara. Lane su ostavrili prihode od prodaje vredne dve milijarde dinara.

- Društvo istovremeno razvija i otvara sopstvena prodajna mesta u svim većim gradovima u Srbiji - stoji u napomenama uz finansijki izveštaj. - Razvija sopstvenu internet prodaju, prodaju putem kataloga, televizije i telemarketinga preko sopstvenog kol-centra. Društvo koristi i sopstveni kol-centar za pružanje usluga trećim licima. Društvo se ne kotira na berzi. Na dan sastavljanja bilansa 31. decembra 2022. Društvo ima 536 zaposlenih, a prosečan broj zaposlenih u obračunskom periodu je 546 radnika.

Raspitivali smo se u Nacionoj organizicaji potrošača Srbije da li su eventualno svedoci većeg broja žalbi njihovih kupaca. To, međutim, nije slučaj. Po mišljenju ovog udruženja, moguća su dva scenarija.

- Ukoliko bi došlo do stečaja, sva eventualna potraživanja potrošači bi morali da blagovremno prijave - objašnjava Marko Dragić iz NOPS. - Kada se proglasi stečaj, postoji određeni rok u kome moraju da se prijava sva potraživanja iz stečajne mase. Imali smo sličan slučaj kada je bio u problemima jedan ruski proizvođač nameštaja. Oni su svuda proglasili stečaj. I u centrali i u svim zemljama gde su poslovali. To je jedan od mogućih ishoda, ako firma u Sloveniji stvarno ode u stečaj. S druge strane, firma u Srbiji može da se održi i nastavi sasvim normalno ukoliko njihovo poslovanje ovde nije ugroženo. Mi još ne znamo detalje. Ne znamo da li je osnovač kao fizičko lice u finasijskim problemima ili sama kompanija. Možda će da proda biznis, pa ga preuzme neko drugi. Do sada su žalbe njihovih kupaca bile uglavnom na rok isporuke i raskidanje ugovora. Ništa konkretnije nije bilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd