ČISTIJI VAZDUH ZA OBRENOVČANE: Od aprila probni rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A

E.B.T.

19. 01. 2024. u 07:00

POSTROJENjE za odsumporavanje dimnih gasova u "Termoelektrani Nikola Tesla A" biće pušteno u probni rad do aprila. Ovo je danas najavila ministrka energetike Dubravka Đedović Handanović ističući da je to jedan od najvažnijih ekoloških projekata u našoj zemlji koji će obezbediti čistiji vazduh za građane Obrenovca i okoline, kao i smanjenje emisije sumpor-dioksida za oko 10 puta. Sistem za odsumporavanje dimnih gasova se u TENT A gradi na četiri bloka, od A3 do A6.

ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ ЗА ОБРЕНОВЧАНЕ: Од априла пробни рад постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А

Foto Tanjug

- Očekujemo da ćemo do aprila ove godine pustiti u probni rad ovo postrojenje koje će doprineti zdravijoj životnoj sredini, produžetku radnog veka elektrane i usaglašavanju sa graničnim vrednostima Evropske unije - rekla je ministarka. - Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji postrojenje za odsumporavanje ne omogućava samo smanjenje uticaja štetnih gasova na okolinu i zdravlje ljudi, već i mogućnost da se od otpada proizvodi gips kao nusproizvod i koristi u građevinskoj industriji. Time pokazujemo da EPS može da ima značajnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji u našoj zemlji.

Ona je navela da su ove nedelje, prilikom testiranja, iz otpada u TENT A proizvedene prve količine gipsa i transportovane do silosa.

- Bili smo svedoci toga da blokovi A5 i A6 nisu ispuštali uobičajeni tamni dim, što su prvi pokazatelji značaja ovog postrojenja - istakla je ministarka. - Narednih sedmica će se nastaviti završni radovi i probna testiranja na blokovima A3 i A4 kako bismo uskoro imali funkcionalno i kompletno završeno postrojenje.

Veliki broj domaćih kompanija, kako je dodale, učestvuje u izgradnji postrojenja za odsumporavanje čime stiču znanje, iskustvo i reference na projektu od velikog značaja za energetski sektor i zaštitu životne sredine u Srbiji. Prema njenim rečima, završetak ovog projekta je važan za dalju bilateralnu saradnju Srbije i Japana u oblasti energetike.

- Projekat odsumporavanja u TENT A realizuje se uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) dok je japanska kompanija "Micubiši" glavni izvođač radova - navela je Đedović Handanović. - Uspešan završetak ovog projekta predstavlja dobru osnovu za buduću saradnju sa japanskim partnerima, koji su iskazali veliko interesovanje i o čemu smo detaljnije razgovarali prošle godine u Tokiju, za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica, koja je jedan od najvažnijih projekata energetici.

I TENT B SA MANjE DIMA

MINISTARKA Đedović Handanović je naglasila da su potrebne nove investicije u energetsku infrastrukturu i zaštitu životne sredine kako bi se obezbedili novi kapaciteti za proizvodnju zelene energije, ali i modernizovale postojeće termoelektrane u skladu sa najvišim ekološkim standardima.

- U toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje i u TENT B - istakla je ministarka. - Fizička realizacija projekta premašila je 60 odsto, a završetkom postojenja emisije sumpor-dioksida će se smanjiti za oko 20 puta. Takođe, blokovi B1 i B2 u Kostolcu već su dobili postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova. Energetska tranzicija podrazumeva da pored uvođenja novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije ispoštujemo najviše ekološke standarde u našim termokapacitetima koji će i dalje biti važan stub u energetskom miksu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!