OTKUPLJENI RADOVI VAJARA MIODRAGA ŽIVKOVIĆA: U Muzeju žrtava genocida odlivci spomenika đacima u Kragujevcu i bici na Sutjesci

V.V.S.

19. 01. 2022. u 16:01

MUZEJ žrtava genocida od danas je bogatiji za dva odlivka reprezentativnih dela našeg istaknutog vajara Miodraga Živkovića: na osnovu nedavno potpisanog ugovora o otkupu, preuzeti su odlivci spomenika streljanim đacima i profesorima u Kragujevcu i spomenika bici na Sutjesci.

ОТКУПЉЕНИ РАДОВИ ВАЈАРА МИОДРАГА ЖИВКОВИЋА: У Музеју жртава геноцида одливци споменика ђацима у Крагујевцу и бици на Сутјесци

foto:Promo

Svečanu primopredaju otkupljenih odlivaka dva reprezentativna dela velikog vajara obavili su njegova kćerka Ina Šaljić i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić. Na ovaj način Muzej žrtava genocida postao je jedina javna ustanova kulture u svetu koja u svojim zbirkama poseduje odlivke ova dva izuzetna umetnička ostvarenja. Inače, odlivak spomenika bici na Sutjesci, kao jedan od najznačajnijih eksponata 2018. godine, bio je izložen u njujorškom Muzeju savremene umetnosti tokom trajanja postavke pod nazivom "Ka betonskoj utopiji : Arhitektura u Jugoslaviji 1948-1980" (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980).

BONUS VIDEO - FIGURINA STARA 7.000 GODINA: Nakon restauracije predstavljena je u Domu kulture u Aleksandrovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!