NEPODOBNI "PEKARI" I SUMNJIVA "ZEMLJA": Pred čitaocima neobjavljeni tekstovi Jovana Radulovića, u izdanju RTS

D. Bogutović

13. 04. 2022. u 11:08

S VREMENA na vreme pisac Jovan Radulović (1951-2018), koji je ostavio veliki trag u srpskoj književnosti, morao je da se nosi sa cenzorima koji su u njegovim delima pronalazili nešto "sumnjivo" i "nepodobno".

НЕПОДОБНИ ПЕКАРИ И СУМЊИВА ЗЕМЉА: Пред читаоцима необјављени текстови Јована Радуловића, у издању РТС

Jovan Radulović, Foto P. Mitić

Naročito je poznat slučaj "Golubnjača" koji je imao ogroman odjek u kulturnoj i široj javnosti. Pod zabranom su se, sva je prilika našla i dva njegova scenarija za TV drame "Oj pekarske duge noći" i "Nebo visoko a zemlja tvrda" koje su naručene od TV Beograd, ali nikada nisu snimljene. Knjiga u kojoj su ova dva do sada javnosti nepoznata teksta, u izdanju RTS Izdavaštva, biće predstavljena sutra u RTS Klubu.

Sin velikog pisca, dr Nemanja Radulović u razgovoru, za "Novosti", kaže da scenario "Oj pekarske duge noći" nije realizovan jer je zaključeno da "poruka ne bi bila politički pozitivna":

- Razlog je verovatno to što je radnja bliska crnotalasnim temama, a jedan od likova je i student šezdesetosmaš. Drugi tekst, "Nebo visoko a zemlja tvrda", napisan je osamdesetih godina. Govori o dečaku koji nakon osnovne škole odlazi u bogosloviju, na zgražavanje školskih vlasti, ali se potom razočara u novoj sredini. Ni ova tema nije mogla biti prikladna za prikazivanje u vreme kada je napisana. Inače, otac je napisao i celu TV seriju o "Oluji" pod nazivom "Polača-Okvil". Nju je televizija otkupila još pre 20 godina, ali nije realizovala.

Foto Promo

Pisac pogovora Aleksandar Avramović kaže da je predlažući uredništvu RTS, u ime Radomira Putnika i svoje, štampanje ove dve drame napisao i ovo: "Možda bi ovo izdanje moglo da bude podsetnik RTS-u na neponovljivi scenario TV serije: "Polača - Okvil" (naručen 2001), koji je, ipak, ugledao svetlost dana u romanu: "Od Ognjene do Blage Marije". Ali, ostaje veliki dug da se serija snimi."

Radomir Putnik, pisac i dramaturg, koji je napisao predgovor za knjigu, ističe da se scenario "Oj pekarske duge noći" može smatrati značajnim doprinosom nikad teorijski definisanom, ali u javnosti označenom "crnom talasu" u srpskoj kinematografiji.

Živopisno, s humornim akcentima i neskrivenom ironijom, predstavljen je isečak iz života malih ljudi, pekara Milana i Dobrivoja koji neškolovani i neuki pokušavaju da opstanu u velegradu.

- Scenario zahvata slike iz neulepšanog života. Radulović nikada ne uzmiče pred tegobnim i neprijatnim situacijama. Ako slika društva nije idilična, ako se iz sveukupne izložene građe, opravdane i dokazane u scenariju, pomalja kritička misao o društvu ogledalo nije krivo. Radulović se svojom kritičkom misli pridružio onoj grupi srpskih pisaca koji su postavljali ne uvek prijatna pitanja, bilo o savremenom životu, bilo o nacionalnoj mitomaniji - kaže Putnik.

Foto Promo

U scenariju "Nebo visoko a zemlja tvrda", koje je namenjeno tinejdžerima, dr Vojislav Jelić kaže da se gotovo prepoznao, jer je i sam prošao bogoslovsku školu kao i glavni Radulovićev junak. Čitaoci će, kaže, uživati u ovom tekstu koji je izuzetno slikovit i uverljiv. Urednik RTS Izdavaštva Dragan Inđić ističe da oba teksta poseduju izuzetnu književnu vrednost i da se odlično uklapaju u celokupni Radulovićev opus.

NAŠA NEODGOVORNOST

KAO i u dramskim tekstovima "Golubnjača", "Učitelj Dositej" i "Bora pod okupacijom", i u scenariju "Nebo visoko a zemlja tvrda" Jovan Radulović suočio nas je sa pitanjima koja izazivaju nespokoj i koja, hteli mi to ili ne, govore o našoj odgovornosti, činjenju i nečinjenju za sve što nam se događa - kaže Putnik. - Pri tome, Jovan Radulović suočava i crkvene vlasti sa problemom selekcije budućih jereja i rutinerskim obavljanjem svih verskih dužnosti i obreda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima