KULTURA POPRAVLJA KLIMU MEĐU SUSEDIMA: Produbljuje se saradnja kulturnih centara Istre i Novog Sada

J. S.

30. 06. 2023. u 14:13

KULTURNI centar Novog Sada ugostio je 30.juna delegaciju istarskih kulturnih pregalaca. Sa direktorom KCNS Bojanom Panaotovićem razgovarali su direktor Srpskog kulturnog centra u Istri Milan Rašula, predsednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Miloš Bajić, te istaknute likovne i vizuelne umetnice Roberta Nađ Vajsman i Sanja Simeunović Bajec.

КУЛТУРА ПОПРАВЉА КЛИМУ МЕЂУ СУСЕДИМА: Продубљује се сарадња културних центара Истре и Новог Сада

KCNS

U fokusu su bile teme koje se tiču kulturne klime u Novom Sadu i Istri, te buduće saradnje u okviru potpisanog protokola između dva kulturna centra.Panaotović je apostrofirao važnost dijaloga u regionu koji je osnov za mir i stabilnost navodeći da KCNS nije samo centar kulture.

-Mi smo značajan društveno-politički činilac koji se trudi da na Balkanu ostvari značajan geopolitički uticaj. Prva Konferencija o regionalnoj stabilnosti organizovana je u KCNSK a eminentni govornici došli su iz svih zemalja regiona. Događaji takvog karaktera, koji se realizuju na fonu dijaloga i zdravog poimanja kako istorije, tako i savremenih društvenih tokova, predstavljaju prioritet u programskim planovima KCNS. -kazao je Panaotović

Upoznavši goste iz Pule s istorijatom i aktuelnim dešavanjima i planovima, direktor KCNS-a predstavio je stalni program ove ustanove koji čine predavanja uglednih savremenih mislilaca – istoričara, politikologa, kulturologa, geopolitičara, sociologa, književnika.

-Najgledanija predavanja na našem Jutjub kanalu jestu ona čiji je autor katolički teolog iz Rijeke Goran Šarić. Jedno od njegovih poslednjih predavanja ima preko pola miliona pregleda i o tom fenomenu izveštavali su mediji širom regiona. Goran Šarić je neko ko izaziva nebrojene reakcije i komentare na našem Jutjub kanalu i društvenim mrežama. Kada bi Šarić ili neko tog profila jednog dana bio predsednik Republike Hrvatske, to bi bilo blagotvorno za region. Mada i Milanović ima lucidne momente, Šarić ili neko poput njega bi umnogome, naravno nabolje, promenili i kulturnu i političku klimu u regionu. -izneo je Panaotović svoje zanimljivo razmišljanje.

Predstavnici Srpskog kulturnog centra iz Istre složili su se da su dijalog i dobrosusedski odnosi uslovi bez kojih se ne može. Na tragu tih ideja i protokola o saradnji, kulturnim centrima iz Novog Sada i Istre predstoje programski projekti koji će ovu saradnju podići na visok nivo, „kakav i priliči krovnim institucijama kulture koje nastoje da primire trusno tle Balkana“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)