NAGRADA "LAZAR TRIFUNOVIĆ" NEBOJŠI MILENKOVIĆU: Pisac i istoričar umetnosti nagrađen za analizu novih umetničkih praksi na Ju prostoru

V.C.S.

05. 01. 2024. u 13:47

Dobitnik nagrade "Lazar Trifunović" za 2023. godinu je Nebojša Milenković, istoričar umetnosti, pisac i građanski aktivista. Kako su istakle članice žirija, u studijskom tekstu koji ocrtava sveobuhvatan pogled na fenomen novih umetničkih praksi na jugoslovenskom prostoru, sa posebnim osvrtom na novosadsku umetničku scenu, Milenković pruža detaljnu rekonstrukciju nastanka i razvoja neoavangardnih i konceptualnih umetničkih praksi u lokalnoj sredini.

НАГРАДА ЛАЗАР ТРИФУНОВИЋ НЕБОЈШИ МИЛЕНКОВИЋУ: Писац и историчар уметности награђен за анализу нових уметничких пракси на Ју простору

Foto: KCB

 Njegov tekst ne zadržava se, navodi žiri, na analizi ovih fenomena u izolovanom okviru domaće umetničke scene, već tendencije iz lokalnog konteksta sučeljava sa istovremenim i idejno srodnim pojavama na internacionalnom planu, ali i sa širim društveno-političkim i kulturnim kontekstom vremena u kome su nastale i na koji su reagovale. Time nudi slojeviti istorijski osvrt na, kako je autor naziva, "poslednju avangardu" umetnosti na ovim prostorima.

Žiri je odlučivao u sastavu Evgenija Blanuša, viša kustoskinja Narodnog muzeja, Ana Ereš, naučna saradnica na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i Maja Stanković, teoretičarka, istoričarka umetnosti i dekanka Fakulteta za medije i komunikaciju.

Milenković je, između ostalog, autor romana "Nešto što strašno podseća na život: Kratka istorija letenja u Subotici" i "Savršen antitalenat za sreću", zbirke priča "O Harmsu i drugim demonima", šest zbirki pesama i više monografija i istorijsko-umetničkih studija. Zaposlen je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine kao kustos Zbirke konceptualne umetnosti.

Lazar Trifunović je bio  srpski istoričar umetnosti, likovni kritičar skoro tri decenije i profesor Univerziteta u Beogradu. Bio je osnivač katedre za modernu umetnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu, osnivač i direktor Galerije savremene umetnosti u Nišu i dirrektor Narodnog muzeja u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

USKORO POČINJE STROGI POST: Posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu, evo šta ne bi trebalo da jedemo