"NARODNI POSLANIK" NA SCENI "JADRAN": Subotičko Narodno pozorište priprema premijeru povodom 160 godina od rođenja Branislava Nušić

J. L.

30. 01. 2024. u 17:47

Jubilej, 160 godina od rođenja pisca Branislava Nušića, Narodno pozorište u Subotici obeležava subotičkom premijerom predstave "Narodni poslanik" 5. februara na sceni "Jadran".

НАРОДНИ ПОСЛАНИК НА СЦЕНИ ЈАДРАН: Суботичко Народно позориште припрема премијеру поводом 160 година од рођења Бранислава Нушић

foto: Tanja Draškić Savić/Narodno pozorište Subotica

Delo čuvenog komediografa režira Snežana Trišić, a njegovu premijeru već je videla publika u Puli, pošto je predstava rezultat saradnje Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta u Puli i subotičkog Narodnog pozorišta.

- Ovo je prvi put posle dužeg vremena da naš teatar sarađuje sa pozorištem iz Republike Hrvatske, a da to nije učešće na festivalu ili razmena gostovanja, već zajednička predstava. Povezivanja nisu samo izuzetna prilika za razmenu umetničkih iskustava, već i most koji spaja različite kulturne identitete. Kroz zajednički rad, učimo jedni od drugih, istražujemo nove perspektive i kreiramo predstave koje imaju širi kulturni uticaj - ističe Miloš Nikolić, upravnik Narodnog pozorišta u Subotici. - Regionalna saradnja je način da se pozorište pozicionira kao globalno relevantna umetnost, čime se jača njegova uloga u oblikovanju društva. Kroz koprodukcije, donosimo različite stilove, estetike i teme na naše pozorišne daske, pružajući publici jedinstvene umetničke doživljaje.

U predstavi igraju Milan Vejnović, Minja Peković, Ljubiša Ristović, Srđan Sekulić, Vladimir Grbić, Igor Greksa i gosti Vini Jurčić, Irena Tereza Prpić i Luka Mihovilović, glumci Gradskog kazališta u Puli.

"Narodni poslanik" Branislava Nušića jedna je od njegovih najpopularnijih komedija, čiju je prvu verziju napisao još sa devetnaest godina. Praizvedbu je  imala 1896. godine, a prvi put je štampana tek 1924. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo